Nájsť najlacnejší tovar na internete bude ťažšie

K výhodným nákupom cez internet sa čoskoro bude dostať ťažšie. Najobľúbenejší porovnávač cien Heureka totiž opúšťajú niektorí hráči na poli internetových predajov. Dôvodom majú byť údaje, ktoré o jednotlivých nákupoch Heureka od obchodníkov zbiera.

07.06.2016 12:00
debata (4)

Iniciátorom odchodu z porovnávača cien je internetový obchod Alza pôsobiaci v Českej republike aj na Slovensku. Svoj odchod navyše zvažuje aj slovenský e-shop Hej.sk. Výhrady smerujú k zbieraniu informácií od klientov, medzi ktorými nechýba e-mailová adresa alebo zakúpený tovar.

Dôvodom nespokojnosti získavania údajov o zákazníkoch zo strany obchodníkov je fakt, že daný vyhľadávač pred časom kúpila spoločnosť Rockaway, ktorá má byť prepojená aj s internetovým obchodom Mall a ďalšími českými webovými predajcami. Získané údaje tak môžu byť vraj zneužité v prospech konkurenčného obchodu. Finančné prostriedky za 200 miliónov eur na kúpu porovnávača Heureka poskytli Daniel Křetínsky, Patrik Tkáč a spoločnosť PPF miliardára Petra Kellnera.

Heureka sa však bráni, že e-mailové adresy používa iba na odosielanie dotazníkov o spokojnosti s nákupom, čo predstavuje spätnú väzbu pre samotných obchodníkov. Po odoslaní dotazníka údajne dôjde k zašifrovaniu adresy tak, aby nemohla byť zneužitá. Nie je preto jasné, či v prípade výhrad ide o skutočné riziko pre zákazníka, alebo je celý spor len dôsledkom konkurenčného boja v pozadí internetových predajov.

Objavili sa tiež podozrenia, že Heureka ovplyvňuje hodnotenie obchodu Mall. „Rozhodnutie Alzy chápeme a jej obavy zdieľame a zdieľame tiež pochybnosti o nezávislosti Heureky, najmä vo vzťahu k jej sesterskému e-shopu Mall.cz. Naše pochybnosti ešte zosilneli po tom, čo vlani v decembri vplyvom problémov s logistikou kleslo hodnotenie Mall.cz na Heureke na 88 % a napriek tomu, v rozpore s vlastnými pravidlami, Heureka Mallu ponechala modrý certifikát Overené zákazníkmi,“ povedal Daniel Večeřa, generálny riaditeľ spoločnosti Hp Tronic Zlín, ktorá je prevádzkovateľom e-shopu Euronics.cz, organizátorom siete Euronics na českom trhu a vlastníkom niekoľkých e-shopov, medzi nimi Kasa.cz a Hej.sk.

„Sme si veľmi dobre vedomí, že majetkové prepojenie so skupinou Rockaway môže vyvolávať určité obavy. Transakcia podliehala dlhodobému a veľmi detailnému vyšetrovaniu nezávislým úradom. Schválenie protimonopolným úradom potom potvrdilo, že procesy v Heureke fungujú nezaujato a férovo a že transakcia nenaruší hospodársku súťaž,“ uviedol riaditeľ Heureky Tomáš Braverman.

Hej.sk zatiaľ z porovnávača svoje produkty nestiahol, no túto možnosť zvažuje. "Po rozhodnutí Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže teraz očakávame, s čím sa do rokovania, ktoré bolo v dôsledku majetkových zmien prerušené, vráti Heureka, pričom rozhodnutie úradu pre nás nie je ani tak podstatné z hľadiska obmedzujúcich podmienok nariadených úradom, ale predovšetkým z hľadiska toho, že manažment Heureky má konečne jasno, kto bude jeho pánom. Očakávame teda, že sa nám teraz, po mesiacoch prešľapovania, dostane úplne jasnej a konkrétnej reakcie na našu požiadavku zmluvne ukotvených záruk toho, že s našimi dátami, ktoré Heureke zverujeme, bude Heureka nakladať len na účel svojej funkcie porovnávača a nákupného radcu, a že ich bude uchovávať len po nevyhnutne nutnú dobu,“ povedal riaditeľ Hej.sk Vladimír Sušil.

Samotná Heureka všetky podozrenia odmieta. „Heureka musí zostať nezávislá z podstaty svojho biznisu. Akékoľvek iné správanie by bolo kontraproduktívne až likvidačné a bolo by veľmi krátkozraké, aby si investori pre veľmi krátkodobé a minoritné zlepšenie obchodných výsledkov jedného aktíva nechali poškodiť dlhodobú investíciu v rádovo miliardách českých korún,“ dodáva Braverman.

V konečnom dôsledku na odchod obchodov z internetového porovnávača cien môžu doplatiť samotní zákazníci. Heureka im doteraz na jednom mieste ponúkala prehľad cien o konkrétnom tovare naprieč mnohými internetovými obchodmi, ku ktorým navyše zákazníci mohli písať recenzie. Po prípadnom odchode niektorých hráčov na trhu s internetovými obchodmi bude tak nájsť najlacnejšiu ponuku o niečo ťažšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #internet #Heureka