Ústavný súd nebude skúmať zákon o dôchodkovom sporení

Plénum Ústavného súdu SR nevyhovelo návrhu skupiny 30 poslancov NR SR, ktorí žiadali preskúmať súlad niektorých ustanovení zákona o starobnom dôchodkovom sporení a zákona o sociálnom poistení. Rozhodlo o tom na stredajšom neverejnom zasadnutí, k rozhodnutiu pripojí odlišné stanovisko sudca Peter Brňák. Informovala o tom hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

08.06.2016 17:37
ústavný súd, košice, budova Foto: ,
Budova Ústavného súdu v Košiciach.
debata (3)

Navrhovatelia v podaní argumentujú, že novelizáciou boli novo definované tri rôzne spôsoby výplaty starobného a predčasného dôchodku – doživotný dôchodok, dočasný dôchodok a programový výber. Podľa navrhovateľov k zmene a doplneniu došlo takým spôsobom, ktorý vyvoláva pochybnosti o ústavnej konformnosti prvých dvoch foriem vyplácania starobného dôchodku, ako aj nového inštitútu v podobe zmluvy o poistení dôchodku.

Okrem namietaného nesúladu je podľa navrhovateľov potrebné preskúmať a posúdiť možnú protiústavnosť inštitútu rezervného garančného fondu vymedzeného zákonom o sociálnom poistení.

Napadnuté ustanovenia treba podľa nich preskúmať spoločne, pretože majú dopad na sporiteľov v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. Zastávajú názor, že napadnuté ustanovenia sú diskriminačné, lebo rozdielne zaobchádzajú so skupinou dôchodcov, pričom znevýhodňujú jednu skupinu sporiteľov. Mechanizmus selekcie medzi sporiteľmi je diskriminačný a protiústavný.

Za protiústavné považujú aj ustanovenie, podľa ktorého ak sporiteľ splní podmienky na výplatu starobného dôchodku formou doživotného a uzavrie s poisťovateľom zmluvu o poistení dôchodku, pričom následne zomrie po siedmich rokoch, tak zvyšné úspory presahujúce sumu 84-mesačnej výplaty dôchodku sa nestávajú predmetom dedenia a nie sú poukázané oprávnenej osobe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #Ústavny súd #I. pilier