Kirill Komarov z vedenia Rosatomu: Mochovce majú smutné prvenstvo

Naša ponuka pomôcť Slovensku pri dobudovaní jadrovej elektrárne Mochovce stále platí, povedal pre Pravdu Kirill Komarov, námestník generálneho riaditeľa ruskej štátnej korporácie Rosatom, po nedávnom moskovskom VIII. medzinárodnom fóre Atomexpo 2016.

13.06.2016 13:00
Komarov, Kirill Komarov, Rosatom Foto:
Mochovce sú jediná elektráreň na svete, ktorú budujú podľa ruskej technológie, ale bez ruskej účasti, tvrdí Kirill Komarov, námestník generálneho riaditeľa ruskej štátnej korporácie Rosatom.
debata (14)

V minulosti ste spomínali pripravenosť postaviť na Slovensku dva jadrové reaktory. Znamená to, že sa napokon zapojíte do dostavby dnes už dlhoročnej a čoraz drahšej investície v Mochovciach?
Ak som spomínal pripravenosť Rosatomu v prípade dvoch reaktorov, tak som mal na mysli inú elektráreň. Konkrétne však slovenská jadrová elektráreň Mochovce nie je dobrým príkladom najefektívnejšej výstavby. Otvorene poviem, že pre nás je to žiaľ jediná elektráreň na svete, ktorú budujú podľa ruskej technológie, ale bez ruskej účasti. A možno práve preto sa nečudujem, že v súvislosti s jej výstavbou existujú problémy. Pritom sme už neraz ponúkali našu pomoc a platí to doteraz. Zatiaľ nás však nikto jasne nepožiadal o pomoc. Nedávno som rokoval s predstaviteľmi koncernu Škoda, ktorý je zapojený do projektu. Práve cezeň sa chceme pokúsiť pomôcť našimi skúsenosťami, vedomosťami a technológiami. Ak tým pomôžeme pri realizácii projektu, tak to radi privítame. Nie sme však dnes súčasťou celého procesu.

Pociťujete dosah protiruských sankcií na aktivity Rosatomu v súvislosti s udalosťami na Ukrajine? Tvrdíte síce, že vaša úspešnosť narastá, ale na druhej strane sa prestalo hovoriť o možnosti Rosatomu podieľať sa na budovaní elektrárne vo Veľkej Británii a v Turecku ste vraj predali Turkom časť podielu na tamojšej elektrárni v lokalite Mersin Akkuyu na pobreží Stredozemného mora.
Rád by som pripomenul, že žiaden z našich projektov, ktorý sme začali realizovať, sme nemuseli pozastaviť. V prípade Veľkej Británie sme nikdy netvrdili, že tam chceme neodkladne realizovať svoj projekt. Vždy sme tvrdili, že pozorne sledujeme, čo sa tam deje v oblasti rozvoja výstavby jadrovej energetiky. Ako ste si možno všimli, v prípade prvého projektu Hinkley Point existujú nejaké problémy. Pozorne sledujeme vývoj a úprimne si želáme, aby sa našim francúzskym a anglickým kolegom podarilo dosiahnuť úspech. Ak sa totiž podarí úspešne realizovať britský jadrový program, bude to dobrým signálom pre ďalší úspešný rozvoj jadrovej energetiky v Európe. Celý svet tento vývoj pozorne sleduje. Ak uvidíme nejaké možnosti, prijmeme adekvátne rozhodnutie o tom, či ich využijeme, alebo nie.

A čo v prípade akoby ústupu Rosatomu v Turecku, kde mal predať 49 percent akcií, o čom napísali napríklad britské noviny? Podľa nich je to výsledok trenice medzi Moskvou a Ankarou.
V prípade Turecka vari iba toľko. S témou, ktorú spomínate, prišli niektoré turecké médiá. Fámy, ako je aj táto, nekomentujeme. Autori informácie pomiešali takpovediac jablká s hruškami. Od hospodárskych problémov v Rusku až po snahu čosi predať. Pravda je iba to, že existuje medzivládna dohoda s Tureckom, ktorá stále platí. V rámci nej je Rosatom povinný mať až do konca exploatácie elektrárne 51-percentný vlastnícky podiel. Zároveň má právo, po dohode s tureckou vládou, predať 49 percent niektorému zo strategických investorov. Nie je to norma, ktorá sa objavila iba teraz. Je súčasťou pôvodnej dohody z roku 2010. A tak pokus urobiť z toho v roku 2016 akúsi senzáciu je pre mňa slušne povedané čudné. Množstvo tureckých firiem má záujem byť dodávateľom, ale aj investorom. Bolo to tak od začiatku a je to tak aj dnes. Je to dôkaz úspešnosti ekonomicky výhodného projektu.

Ako hodnotíte skutočnosť, že americko-japonská spoločnosť Westinghouse vám konkuruje v dodávkach jadrového paliva v strednej a vo východnej Európe?
Konkurentov, ktorí prichádzajú na náš tradičný trh a ponúkajú nejaký výrobok, sa neobávame. Napokon, na druhej strane aj my prichádzame na americký trh s naším palivom. Pravdepodobne tam niekomu budeme konkurovať. Rozhodne spotrebiteľ, ktorý má možnosť porovnať a vybrať si.

Konkurenčný boj sa však neraz neodohráva v rukavičkách. Je to tvrdý a často aj nekorektný zápas.
Vždy sme boli stúpencami transparentnej logiky pochopiteľnej širokej verejnosti. Ak existujú problémy s technológiou či kvalitou, ľudia musia o tom vedieť. V žiadnom prípade sa nesmú takéto fakty zamlčovať. Každý musí pochopiť dôvod rozhodnutia prijať také či onaké rozhodnutie. Ak namiesto pôvodného dodávateľa sa objavil druhý, treba to verejne zdôvodniť. Dal lepšiu cenu alebo rovnakú, ale ponúkol vyššiu kvalitu? V poslednom čase som počul množstvo hlúpostí na adresu monopolizmu Rosatomu v strednej a vo východnej Európy. Nič podobné neexistuje. V posledných desiatich rokoch sme sa zúčastnili na desiatich tendroch na území strednej a východnej Európy. A v desiatich prípadoch sme vyhrali. To je pravda. Ak náš monopolizmus spočíva v našich víťazstvách, sme pripravení zmieriť sa s tým a žiť s týmto čestným uznaním monopolistu. Vo všetkých tendroch to bol výsledok čestného a otvoreného zápasu. Boli v ňom jasne určené pravidlá, podľa ktorých sa vyberal víťaz. Ponúkli sme najlepšie podmienky, kvalitu či dĺžku výstavby. Ide teda o otázky, ktoré výsostne zaujímajú klienta.

Budete aj ďalej pokračovať v konkurenčnom boji, ktorý má čoraz viac politický podtón?
Samozrejme, že sme v tomto smere pripravení pokračovať v našich aktivitách aj v budúcnosti. Ak sa napríklad Slovensko rozhodne kupovať palivo, aj keď neviem aký by na to malo dôvod, na základe tendra, nech sa páči. Mimochodom, Slovensko si vybralo cestu diverzifikácie. Časť jadrového paliva – obohatený urán nakupuje v Rusku a druhú časť zase v Európe. Nevidíme v tom žiaden problém. Je to normálny ekonomický prístup. Iní zase idú cestou zvyšovania palivových zásob. Poznám všetky tie diskusie o diverzifikácii. Bol by som však rád, ak by zostali v pragmatickej polohe. A čím viac budú novinári o tom písať, tým ťažšie sa bude presadzovať netransparentné podnikanie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Mochovce #jadrový reaktor