Po brexite sa natlačia eurá. Toľko, koľko bude treba

Tlačenie eur aj britských libier vo veľkom množstve, len aby sa zabránilo panike. Taký scenár by nastal v prípade, že Briti o týždeň v referende dajú zbohom Európskej únii. Centrálne banky v eurozóne aj vo Veľkej Británii sa preto už dnes pripravujú na krotenie paniky.

16.06.2016 13:00
brexit, protest Foto: ,
Brexit by vyvolal na trhoch šok, na ktorý sa banky už pripravujú. Na snímke stúpenci zotrvania Británie v EÚ v strede s írskym spevákom Bobom Geldofom.
debata (75)

„V prípade brexitu zverejníme vyhlásenie so záväzkom udržiavať adekvátnu likviditu na trhu bez ohľadu na náklady,“ uviedol pre agentúru Reuters pod podmienkou anonymity vysoko postavený predstaviteľ Európskej centrálnej banky. Ten ďalej uviedol, že Európska centrálna banka spolu s Bank of England v prípade potreby otvoria takzvané swapové linky, ktoré na finančných trhoch zabezpečia neobmedzený prístup k eurám aj librám pre všetky európske aj britské banky. Zdanlivo nenápadná správa upokojila investorov a po niekoľkodňových prepadoch včera opäť rástli európske akciové trhy. Nemecký akciového index DAX v čase včerajšej uzávierky Pravdy rástol o 1,15 percenta. Denné zisky zvyšných štyroch hlavných akciových indexov sa hýbali v rozmedzí 0,95 percenta až 1,69 percenta.

„Odchod Británie z Európskej únie môže niektorým bankám naozaj spôsobiť problémy. Obrovskú derivátovú pozíciu má napríklad Deutsche Bank a nikto presne nevie povedať, ako by ju zasiahol aj krátkodobý kolaps finančných trhov. No zatiaľ sú trhy pokojné a Európska centrálna banka sa tento pokoj bude pravdepodobne snažiť udržať aj v prípade brexitu,“ povedal finančný analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. Aj v roku 2008 svetovú finančnú krízu vyvolal krach americkej banky Lehman Brothers. Centrálne banky po celom svete odvtedy bojujú proti rizikám ďalšej krízy masívnym tlačením peňazí. V Spojených štátoch amerických (USA) sa tento krok ukázal ako správny, keďže počas vrcholu krízy v októbri 2010 ekonomika za Atlantickým oceánom zápasila s 10-percentnou nezamestnanosťou a aktuálne je v USA bez práce len 4,7 percenta obyvateľov. Kritici tlačenia peňazí sa obávali vyššej inflácie a devalvácie úspor, čo sa však nestalo, aj keď nie je úplne jasné prečo.

Riziká odchodu Veľkej Británie z Európskej únie

  • Nekontrolovateľný pád akcií po odchode Veľkej Británie z Európskej únie môže vyvolať krach viacerých finančných domov
  • Súkromné finančné domy preto dostanú v prípade brexitu neobmedzený prístup k eurám a librám
  • Možnosť meniť cenné papiere vo vlastníctve bánk za libry a eurá má odvrátiť zamrznutie finančného trhu a následné krachy súkromných bánk
  • Neobmedzený prístup k peniazom poskytnú finančným domom Európska centrálna banka a Bank of England
  • Odchod Veľkej Británie z Európskej únie je najväčším politickým rizikom v histórii Európskej únie a môže odštartovať odchod ďalších členov
  • V roku 2008 zamrznutie finančného trhu spôsobilo krach banky Lehman Brothers a odštartovalo svetovú krízu

„Samotný brexit nie je pre banky až takou veľkou hrozbou. Firmy by totiž stále mali generovať svoje tržby aj zisky. Problémy môže spôsobiť panika, ktorá na finančných trhoch prudko zrazí ceny akcií a až následne spôsobí veľké straty bankám. Na rozdiel od roku 2008 vo Veľkej Británii nie je veľká bublina na trhu nehnuteľností a v poriadku sú aj miestne podniky. Z reálnej ekonomiky tak nehrozí vypuknutie krízy a problémy môže spôsobiť panika na finančných trhoch,“ dodal Tomčiak. Prípadný odchod Veľkej Británie z Európskej únie však v sebe nesie riziko dominového efektu v podobe odchodu ďalších krajín. Takýto scenár by veľmi ublížil aj slovenskej ekonomike postavenej práve na exporte výrobkov do štátov Európskej únie. Preto je riziko mať úspory investované v akciách a lepšie je spoliehať sa na dlhopisy či fondy nehnuteľností.

Brexit môže otriasť aj trhom práce, Aktuálne sú firmy na Slovensku napriek hrozbe brexitu nastavené na prijímanie nových zamestnancov. V prieskume personálnej agentúry Manpower prijímať ľudí plánuje až 17 percent domácich firiem a prepúšťať plánujú len štyri percentá zamestnávateľov. Zvyšné firmy neplánujú žiadne zmeny v stave zamestnancov. „Rok 2016 znamená ešte väčší nedostatok ľudí na všetky typy pracovných pozícií vrátane nízkokvalifiko­vaných, predovšetkým vo výrobe, v logistike a službách. Súčasný kvartál je navyše obdobím roku, keď zamestnávatelia najviac naberajú nových zamestnancov a nezamestnanosť dosahuje ročné minimum,“ uviedla Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika. Personálna agentúra v prieskume zameranom na 3.¤štvrťrok 2016 oslovila reprezentatívna vzorku 753 zamestnávateľov v Slovenskej republike.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Európska únia #centrálne banky #Brexit