Volkswagen plánuje zmeny za desiatky miliárd eur

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) sa musí stať oveľa efektívnejšou a optimalizovať svoje portfólio.

16.06.2016 16:10
debata

Automobilka totiž potrebuje rozsiahle investície na transformáciu po emisnom škandále. Uviedol to vo štvrtok generálny riaditeľ spoločnosti Matthias Müller pri predstavení novej stratégie Volkswagenu do roku 2025.

Na transformácii, ktorú umožnia investície vo výške desiatok miliárd eur, sa budú podieľať všetky značky a divízie automobilky. Müller oznámil, že v rámci novej stratégie spoločnosť do roku 2025 uvedie na trh 30 nových modelov elektrických áut. Súvisí to s novým zameraním VW na elektrifikáciu a na nové služby v oblasti dopravy. „Bude si to od nás vyžadovať, aby sme sa poučili z chýb, napravili nedostatky a zaviedli firemnú kultúru, ktorá bude otvorená, hodnotovo orientovaná, so zakorenenou integritou,“ povedal Müller.

Nemecká firma tiež plánuje spojiť divízie na výrobu komponentov, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú v 26 závodoch a celosvetovo zamestnávajú 67 tisíc pracovníkov. Ako automobilka ďalej uviedla, plánuje znížiť administratívne a predajné náklady na menej ako 12 % tržieb a do roku 2025 zvýšiť prevádzkovú maržu na 7 % až 8 %. V roku 2015 bola prevádzková marža na úrovni 6 %.

Koncern Volkswagen pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky