Bulhari prehrali spor s Rusmi

Európsky arbitrážny súd v Ženeve rozhodol, že ruská spoločnosť Atomstrojexport, ktorá je súčasťou štátnej korporácie Rosatom, dostane odškodné od bulharského objednávateľa výstavby atómovej elektrárne Belene.

21.06.2016 15:00
blene Foto: ,
Atómová lektráreň Belene mala stáť na Dunaji, ale nedostavali ju.
debata (42)

Elektráreň mala stáť na Dunaji, ale nedostavala sa. Rosatom hovorí, že odškodné dosiahne 620 miliónov eur, Bulhari zase tvrdia, že 550 miliónov eur. Obe strany vyjadrili s verdiktom spokojnosť. Bulhari poukazujú na to, že Rusi požadovali až 1,2 miliardy eur.

Dohodu o výstavbe Belene podpísali v roku 2006. V roku 2009, keď sa šéfom bulharského kabinetu stal Bojko Borisov, však projekt rátajúci s výstavbou blokov s celkovým inštalovaným výkonom 2 000 MWe, zmrazili. Následne Sofia koncom roku 2012 rozhodla o zastavení výstavby elektrárne. Podľa bulharskej strany dôvodom mala byť skutočnosť, že sa jej nepodarilo prilákať investorov, ktorí by boli ochotní do projektu vložiť požadovaných asi 10 miliárd eur. Problém bol v tom, že Rusi už vo svojich podnikoch vyrobili prvý komplet zariadení vrátane reaktora. Rosatom následne podal žalobu. Bulharská strana spochybňovala oprávnenosť žaloby a tvrdila, že v priebehu trvania dohody nepodpísali zmluvy na výrobu reaktorov a ďalších komponentov. Súd v Ženeve však uznal opak, odvolávajúc sa na existujúce dokumenty.

„Mrzí nás, že projekt zastavili. Pre Bulharsko ide o veľmi významnú stavbu. Ak by bulharská strana plnila svoje povinnosti, tak elektráreň by bola už dokončená. Naším záujmom je stavba elektrárne a nie súdne spory. V prípade obmedzovania našich práv však vieme brániť svoje záujmy," cituje RIA Novosti jedného z členov vedenia ruskej korporácie.

Súčasné trhové ceny elektriny projektom nových jadrových elektrární neprajú. Aj preto je obava o rentabilitu na Slovensku dokončovaných Mochoviec. Projekt ďalších blokov v Bohuniciach nateraz Slovensko odložilo.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Bulharsko #Belene