Americká Tesla chce kúpiť výrobcu solárnych panelov SolarCity

Americký výrobca elektrických automobilov Tesla Motors chce kúpiť výrobcu solárnych panelov SolarCity, ponúka za neho až 2,8 miliardy dolárov.

22.06.2016 09:35
debata (2)

Elon Musk, ktorý je generálnym riaditeľom Tesly, predsedom správnej rady SolarCity a najväčším akcionárom oboch firiem, v utorok vyhlásil, že zlúčené spoločnosť by mohla ponúkať elektromobily a batériové a solárne systémy naraz.

Tesla, ktorá je priekopníkom v oblasti elektromobilov, začala vlani predávať batérie pre využitie v domácnostiach a podnikoch.

Musk, ktorý má v Tesle podiel 26 percent a v SolarCity podiel 22 percent, vyhlásil, že získanie SolarCity je „jasné rozhodnutie“ a „niečo, čo sa má uskutočniť“. Obom firmám by sa podľa neho darilo lepšie, keby ponúkali svoje výrobky pod jednou strechou a pod spoločnou značkou, vyhlásil podľa agentúry AP počas utorkovej telekonferencie.

Investorov Tesly ale zámer 44-ročného Muska, považovaného niektorými za vizionára, príliš nepresvedčil. Akcie firmy sa v predĺženom obchodovaní prepadli o viac než 12 percent. Trhová hodnota firmy tým klesla o zhruba 4,3 miliardy dolárov, čo je viac ako hodnota ponuky na získanie SolarCity, napísala agentúra Reuters.

Akcie SolarCity, ktorej šéfuje Muskov bratranec Lyndon Rive, o 15 percent spevnili. Podľa analytika Ivana Feinsetha zo spoločnosti Tigress Financial Partners si investori prajú, aby sa Tesla sústredila na Teslu, vyrábala Teslu a ďalej je rozširovala.

„Môže tu byť dojem, že (transakcia) toto sústredenie oslabí, čo by mohlo finančne ublížiť Tesle, ktorá bude sústavne potrebovať veľa peňazí,“ uviedol podľa Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors