Volkswagen odškodní zákazníkov v USA 10 miliardami USD

Nemecká automobilka Volkswagen zaplatí viac ako 10 mld. USD v rámci urovnania nárokov takmer 500 tis. majiteľov vyplývajúcich z toho, že firma manipulovala emisné testy a v rámci financovania odškodnenia znečistenia. Uviedli to tri zdroje oboznámené s dohodou.

24.06.2016 16:31
debata (5)

Zdroj, ktorý hovoril s podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že majitelia áut dostanú ako kompenzáciu v priemere 5 tis. USD. Majitelia budú odškodnení aj za to, ak si svoje autá dajú opraviť. Náklady urovnania sú ocenené na 10,3 mld. USD, dodal zdroj.

Ďalší zdroj konštatoval, že táto suma nezahŕňa časť environmentálnych nákladov, ktoré zvýšia celkovú cenu urovnania. Automobilka Volkswagen a americký úrad pre ochranu životného prostredia odmietli správu komentovať. VW v septembri minulého roka priznal, že použil sofistikovaný softvér, aby sa vyhol splneniu požiadaviek v oblasti emisií v prípade takmer 11 mil. vozidiel, ktoré predal po celom svete. Volkswagen okrem toho zavádzal americký úrad pre ochranu životného prostredia. Po vypuknutí škandálu na svoj post rezignoval vtedajší generálny riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie