Eurokomisárka Volkswagenu: Odškodňujte v Európe tak, ako v USA

Nemecká automobilka Volkswagen by mala európskym majiteľom jej vozidiel ponúknuť podobné odškodnenie, aké sa očakáva, že uhradí zákazníkom v USA. Povedala to eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elžbieta Bienkowská pre nemecký nedeľník Welt am Sonntag.

26.06.2016 13:17
debata (13)

„Volkswagen by mal dobrovoľne zaplatiť európskym majiteľom áut odškodnenie, ktoré je porovnateľné s tým, ktoré uhradí zákazníkom v USA,“ konštatovala eurokomisárka.

Očakáva sa, že Volkswagen na budúci týždeň uzavrie dohodu o zaplatení takmer 10,3 mld. USD s cieľom urovnať nároky amerického regulačného úradu, ktoré vyplývajú z emisného škandálu automobilky. Urovnanie zahŕňa ponuku na spätné odkúpenie takmer 500 tis. vozidiel v USA a zaplatenie odškodného majiteľom áut v priemere v sume 5 tis. USD.

Podľa Bienkowskej by bolo nespravodlivé, ak by VW pristupoval k európskym zákazníkom odlišne iba pre odlišný právny systém. „Zaobchádzanie so zákazníkmi v Európe inak ako so zákazníkmi v USA nie je cestou na opätovné získanie dôvery,“ vyhlásila eurokomisárka. Predstavitelia Volkswagenu v Európe uviedli, že opravia vozidlá a odstránia nelegálny softvér, ale neplánujú zaplatiť zákazníkom odškodné, pričom argumentujú, že ich európski klienti neutrpeli nijaké straty.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie