Briti zažívajú to, čo Slováci v roku 1993

Britská libra sa v piatok prepadla oproti euru o 5 percent a oproti doláru až o 8 percent. Mena odráža to, že Briti budú bez EÚ ekonomicky slabší. Podobne v roku 1993 po rozdelení Československa sa devalvovala slovenská mena asi o desať percent.

26.06.2016 20:00
Libra, Británia Foto:
Libra
debata (109)

Kurz 1 česká koruna za 1 slovenskú neodrážal výkon oboch ekonomík a zrazu za 1 českú bolo treba zaplatiť až 1,10 slovenskej koruny. Platy boli v Česku už dlhšie lepšie a kurz rozdiel len zvýšil. Mzdy u nás dobiehajú tie české veľmi pomaly. Prešlo už 23 rokov…

Briti sú len na začiatku. Piatkový pokles britskej libry je začiatkom zhoršovania životnej úrovne v Británii. Po odchode bánk, investorov sa kurz zhorší a budúcnosť ukáže, na akú cestu sa Briti vydajú.

Británia bude stále atraktívna pre Slovákov, keď priemerný plat u nás je 900 eur mesačne, ale životná úroveň samotných Britov pôjde dole. Ak v deň referenda dal Brit na stôl mesačný zárobok 2 000 libier, v prepočte to bolo 2 640 eur. Deň po referende je to už len 2 400 eur. Kto vymenil libry za eurá alebo najlepšie doláre, zarobil.

Podľa viacerých britských a medzinárodných think–tankov by mohla britská ekonomika v najbližších rokoch poklesnúť od 0,1 až do 7,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Tamojšie ministerstvo financií v máji uviedlo, že ak britskí voliči odhlasujú vystúpenie krajiny z únie, bude HDP v horizonte dvoch rokov zhruba o 6 percent nižší. Všetko bude závisieť od toho, do akej miery sa premietne ekonomická a zároveň politická neistota do plánov investorov a následne trhov.

Podľa odhadov Medzinárodného menového fondu bude po brexite nasledovať náhle prerušenie investícií do kľúčových sektorov ekonomiky, ako sú obchodné nehnuteľnosti a finančníctvo, čo ďalej zhorší rekordne vysoký deficit bežného účtu platobnej bilancie Británie (32,7 miliardy libier). Takáto reakcia trhov by mohla zraziť ekonomickú aktivitu a ďalej tlačiť dole ceny aktív.

Britský minister financií George Osborne tvrdí, že Británia bude v najbližších 15 rokoch strácať na obchode zhruba 200 miliárd britských libier ročne a rovnaký objem prostriedkov by mala krajina strácať práve na zahraničných investíciách.

Brexit bude mať výrazný dosah na britský trh práce, keďže tisícky pracovných miest sú naviazané na obchodnú spoluprácu s úniou. Export do EÚ tvorí momentálne viac ako polovicu vývozu Británie (53 percent) a podieľa sa na 13 percentách britského hrubého domáceho produktu, čo podporuje 4,2 milióna pracovných miest.

Podľa britského štatistického úradu v roku 2015 Briti exportovali tovary a služby do zvyšku únie za 291 miliárd eur. Európsky export do Británie v rovnakom čase predstavoval 361 miliárd eur, čo však predstavuje len 3 percentá z celkového európskeho vývozu.

Britské ministerstvo financií odhaduje, že objem britského zahraničného obchodu by v dôsledku brexitu mohol klesnúť o deväť až 24 percent, a to v závislosti od toho, na akom obchodnom vzťahu sa Londýn s Bruselom dohodne. Británia v nasledujúcich mesiacoch začne vyjednávať, ako si zachovať prístup k 500–miliónovému jednotnému európskemu trhu.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit