Brexit stále tlačí na akcie, libru i ropu

Ázijské akcie na začiatku nového týždňa klesajú a britská libra stráca viac ako dve percentá. Môže za to neistota na trhu po rozhodnutí Británie opustiť Európsku úniu.

27.06.2016 08:39
debata (4)

Straty sa síce po piatkovom prepade globálnych akciových trhov, ktorý bol najvyšší za päť rokov, zmiernili, nálada na trhu však zostáva slabá a obchodovanie nestabilné.

Širší index ázijsko-pacifických akcií okrem Japonska MSCI klesá o 0,6 percenta. Pod tlak sa dostali hlavne spoločnosti napojené na Britániu. Japonský index Nikkei však čiastočne oživil zo svojich piatkových strát a rastie o 1,9 percenta.

Britská libra klesá k doláru o viac ako dve percentá a obchoduje sa za zhruba 1,34 USD. Vzdialila sa tak čiastočne 31-ročnému minimu 1,3228 USD, kam sa prepadla v piatok. Euro voči doláru oslabuje o necelé jedno percento, pretože investori sa obávajú, že brexit by mohol vyvolať protieurópske nálady v EÚ.

„Veci sú tak neisté, že investori stále nemajú jasnú predstavu o tom, koľko rizikových aktív musia predať,“ povedala agentúre Reuters Hiroko Iwakiová z Mizuho Securities. Podľa nej investori zatiaľ nepredali všetko, čo potrebujú predať. „Nebola by som prekvapená, keby sme videli ďalší desaťpercentný pokles akcií,“ dodala.

Medzi najčastejšie otázky, ktoré odchod Británie z EÚ, tzv. brexit, vyvoláva je, ako veľa spomalí ekonomiky Británie a Európy, ako vyrokuje EÚ a Británia svoje nové vzťahy a ako sa európski vodcovia budú snažiť podporiť rútiacu sa EÚ.

Na trhoch v Austrálii a Hongkongu strácajú hlavne finančné spoločnosti, ktoré zrejme najviac postihne brexit a výhľad, že Londýn stratí svoj cenený „európsky pas“.

Šok na trhu čiastočne zmiernili výsledky španielskych volieb, ktoré vyhrala konzervatívna vládnuca Ľudová strana. Výsledky zmiernili obavy z ďalšej revolty v EÚ.

Cena ropy je tiež pod tlakom

Ceny ropy v Ázii na začiatku nového týždňa mierne klesajú. Predĺžili tak svoj prudký piatkový prepad spôsobený rozhodnutím Británie opustiť Európsku úniu, ktorý vyvolal masívny pokles globálnych finančných trhov. K stratám prispievajú aj obavy z nadmerných dodávok ropných produktov v Ázii.

Severomorská ropa Brent v Ázii klesala o 15 centov a obchodovala sa za 48,26 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI strácala 25 centov, jej cena predstavovala 47,39 dolára za barel. V piatok sa ceny prepadli o 4,9 percenta.

Ceny ropy drží v pondelok pod tlakom opätovný pokles britskej libry. Investori stále netušia, čo príde teraz, keď sa Británia vyslovila pre brexit. Väčšina analytikov sa však domnieva, že brexit nebude mať veľký vplyv na základné dopyt po rope.

„Ak budeme predpokladať pokles britského HDP po hlasovaní o odchode vo výške dvoch percent, čo je na hornom konci odhadov našich ekonómov, potom britská dopyt po rope sa pravdepodobne zníži o jedno percento, teda 16 000 barelov denne, čo zasiahne celosvetový dopyt 0,016 percentami,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie banky Goldman Sachs.

Väčšie obavy na trhu s ropou vyvolávajú obavy z nadbytku rafinovaných produktov, najmä v Ázii. Banka Morgan Stanley vo vyhlásení svojim klientom uviedla, že v najbližšom období zostávajú pre trh s ropou najväčšími obavami nadmerné dodávky ropných produktov, dopyt v Číne, makroekonomický výhľad a pravdepodobné zvýšenie ťažby.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #libra #Brexit