Britský novinár: Bolo to ako pred susedom tresnúť dvermi

"Som Angličan, som Brit, som Európan a chcem, aby to tak zostalo," hovorí Quentin Cooper, britský žurnalista známy najmä svojou reláciou Material World, ktorú vysiela BBC.

27.06.2016 12:30
Quentin Cooper
Britský žurnalista Quentin Cooper.
debata (9)

Ako ste hlasovali?
Hlasoval som za zotrvanie v Európskej únii. Z môjho pohľadu však hlasovanie za „remain“ (zostať v EÚ – pozn. red.) nebolo pre ľudí príliš atraktívne. Hlasovanie za odchod malo väčší psychologický náboj. Myslím si, že mnoho ľudí hlasovalo za odchod z únie len preto, že sa im daná voľba zdala príťažlivejšia.

Ste Angličan, vyštudovali ste však v škótskom Edinburghu. Aká tam po referende panuje nálada?
Aj momentálne som v Škótsku. Ťažko sa mi hodnotí nálada celého národa, no podľa výsledkov je zjavné, že Škóti preferujú zotrvanie v EÚ. Rovnaký názor má aj Severné Írsko.

Výsledok referenda bol tesný. Hovorí to niečo o akejsi rozpoltenosti britskej verejnosti?
Nuž… V prvom rade si myslím, že mnohí ľudia, ktorí hlasovali za odchod z únie, sú skrátka nešťastní. Nespokojní so svojím životom. To využili zástancovia brexitu, ktorí stále hovorili o imigrantoch a ako Angličanom, Walesanom, Škótom berú prácu. To sa niektorým politikom podarilo skvele využiť. Až som mal pocit, že urobili z imigrantov nejakých démonov.

Čo ďalej?
Neviem. Výsledok referenda ma neprekvapil, ale som rozčarovaný. Viete, ak chcete mať so susedom dobrý vzťah, tak na tom vzťahu musíte pracovať. Nemôžete pred ním tresnúť dvermi ako nejaký tínedžer a trvať na tom, že všetko musí byť podľa vašich predstáv. Ja a mnoho mojich známych máme radšej diskusiu. Som Angličan, som Brit, som Európan a chcem, aby to tak zostalo.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brexit #Quentin Cooper