Soros bol k libre milosrdný, teraz zarobil na inom

Americký investor maďarského pôvodu George Soros bezprostredne pred referendom o vystúpení Británie z Európskej únie nešpekuloval na pokles kurzu britskej libry. Zarobil však na poklese hodnoty iných aktív, oznámil v pondelok jeho hovorca.

27.06.2016 11:07
debata (3)

Soros získal ohlas v roku 1992, keď úspešne špekuloval na pokles kurzu libry a donútil Britániu opustiť Európsky mechanizmus výmenných kurzov.

„George Soros nešpekulovali proti britskej libre, kým obhajoval zotrvanie Británie v Európskej únii,“ povedal podľa agentúry Reuters jeho hovorca. Dodal ale, že Soros zarobil na iných investíciách súvisiacich s brexitom.

Miliardár v roku 1992 využil anomálie v kurzoch a vsadil zhruba desať miliárd dolárov na pokles libry. Britská centrálna banka vtedy libru neudržala v Európskom mechanizme výmenných kurzov napriek tomu, že proti Sorosovi začala mohutne intervenovať. Odhaduje sa, že na obranu meny vtedy vynaložila asi 3,4 miliardy libier. Peniaze zo štátnej pokladnice určené na obranu meny skončili ako zisky špekulantov. Soros vtedy na operácii zarobil viac ako jednu miliardu dolárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #George Soros #Brexit