Únia chce z Londýna presídliť Európsky orgán pre bankovníctvo

Európska únia sa v reakcii na odhlasovanie odchodu Veľkej Británie z 28-členného bloku chystá presunúť Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA), ktorý v súčasnosti sídli v Londýne. S najväčšou pravdepodobnosťou sa európska agentúra presťahuje do Paríža alebo Frankfurtu.

27.06.2016 12:58
debata (15)

Agentúra Reuters s odvolaním sa na úradníkov EÚ uviedla očakávania, že EBA, ktorý vytvára a koordinuje súbor pravidiel na reguláciu a dohľad nad bankovým sektorom v celej únii, bude „čoskoro“ presídlený. Šéf EBA Andrea Enria ešte pred britským referendom upozornil, že agentúra založená v roku 2011 s cieľom zlepšiť reguláciu po globálnej finančnej kríze, by po odhlasovaní brexitu musela byť presídlená. Všetky agentúry EÚ totiž sídlia v členskom štáte. V nedeľu hovorkyňa EBA oznámila, že o premiestnení bude musieť rozhodnúť Európska únia a dovtedy bude agentúra naďalej pôsobiť v Londýne.

Tábor, ktorý pred minulotýždňovým referendom zastával vystúpenie Británie z EÚ, tvrdil, že finančnému sektoru krajiny sa bude dariť bez obmedzovaní únie. Niektorí najväčší zamestnávatelia, vrátane spoločnosti JPMorgan, však v Európe hľadajú nové lokality pre svojich obchodníkov a bankárov. Európske mestá majú veľký záujem o získanie časti britského sektora finančných služieb, ktorý v roku 2014 ekonomike prispel 190 mld. libier (GBP), čo predstavuje zhruba 12 % britského hrubého domáceho produktu. V piatok Írsko oznámilo, že je v kontakte s firmami, ktoré zvažujú presídlenie z Veľkej Británie. Finančný sektor v Británii zamestnáva 2,2 mil. pracovníkov, vrátane približne 90 % zamestnancov európskeho personálu amerických investičných bánk.

V kontinentálnej Európe sú najväčšími finančnými centrami Paríž a Frankfurt, a preto sú považované za najpravdepodob­nejšie lokality, kam by mohol byť EBA premiestnený. Uvažovať by sa však mohlo aj nad talianskym finančným centrom Milánom.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Európska únia #EBA