Británia prišla o najvyšší rating od Standard & Poor's

Ratingová agentúra Standard & Poor's(S&P) v pondelok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Británie o dva stupne na úroveň AA.

27.06.2016 20:21
debata (6)

Stala sa tak poslednou z troch hlavných ratingových agentúr, ktorá Británii odobrala najvyšší možný rating AAA. Svoje rozhodnutie zdôvodnila výsledkom štvrtkového referenda, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z Európskej únie.

„Podľa nášho názoru je tento výsledok kľúčovou udalosťou, ktorá povedie k menej predvídateľnej, menej stabilnej a menej efektívnej politickej štruktúre v Spojenom kráľovstve,“ uviedla S&P. Poukázala tiež na zvýšené riziko odchodu Škótska zo Spojeného kráľovstva.

Agentúra vo svojej správe varovala aj pred rizikami pre vývoj ekonomiky a verejných financií. Upozornila aj na ohrozenie role britskej libry ako rezervnej meny.

Výhľad ratingu Británie zostáva negatívny, čo znamená, že S&P môže prikročiť k ďalšiemu zhoršeniu. „Tento negatívny výhľad odráža riziká pre ekonomické vyhliadky, rozpočtovú výkonnosť a úlohu libry ako rezervnej meny, rovnako ako riziká pre ústavnú a ekonomickú integritu Spojeného kráľovstva v prípade ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska,“ uviedla agentúra.

S&P už v piatok varovala, že predpokladané politické, finančné a ekonomické riziká spojené s odchodom z EÚ zrejme povedú k zhoršeniu ratingu Británie. Konkurenčné ratingové agentúry Fitch Ratings a Moody's Investors Service znížili rating Británie zo stupňa AAA už dlho pred začiatkom kampane k referendu.

Úverový rating je základným vodítkom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Veľká Británia #Standard & Poor's #Brexit