Briti až teraz zisťujú, čo je vlastne EÚ

Čo je Európska únia? Aké krajiny sú v EÚ? Čo znamená odchod z únie? To sú najčastejšie otázky, ktoré Briti vyhľadávajú na internete po tom, čo si v referende odhlasovali vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

28.06.2016 07:00
debata (106)

Podľa služby Google trends boli v pondelok najviac vyhľadávané aj výrazy, čo sa stalo s britskou librou a koľko libier stojí jedno euro. Iní zase hľadajú informácie, ako sa dá získať írske občianstvo a írsky pas. Írsko je plnohodnotným členom EÚ. Zdá sa, že obyvatelia Veľkej Británie sa až po víkende snažia zistiť, za čo to vlastne hlasovali a aké dôsledky prinesie odchod Británie z EÚ.

Zmätení však nie sú len bežní občania. Aj politickí lídri, ktorí sa vehementne zasadzovali za tzv. brexit, vyzerajú trochu stratení a začínajú cúvať. Vodca protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage pred referendom vyhlasoval, že Británia každý týždeň prispieva do spoločnej európskej kasy 350 miliónmi libier a tieto peniaze by po odchode z EÚ mohli byť presmerované do britského zdravotníctva. Po referende však Farage priznal, že to tak zrejme nebude a v skutočnosti to bola „chyba kampane“.

Protieurópsku kampaň sprevádzala aj imigračná otázka. Imigranti údajne berú Britom prácu, aj keď oficiálne štatistiky jasne dokumentujú, že nezamestnanosť v Británii je na dlhodobom minime. Konzervatívny poslanec Daniel Hannan hneď po referende pripustil, že úroveň prisťahovalectva do Spojeného kráľovstva môže po brexite zostať rovnaká. „Úprimne povedané, ak ľudia hlasovali v domnienke, že bude nulová imigrácia z EÚ, potom budú sklamaní,“ povedal Hannan. Tábor odporcov EÚ pritom tak následky prisťahovalectva, ako aj možnosť dotácií do zdravotníctva využíval ako kľúčovú súčasť svojej kampane.

Hannan pre BBC povedal, že status ľudí z krajín EÚ sa v Británii nezmení. Nikto vraj podľa neho nepovedal, že v prípade odchodu z únie cudzinci Spojené kráľovstvo opustia. Iný konzervatívny poslanec Liam Fox spochybnil, že by bolo nutné aktivovať päťdesiaty článok Lisabonskej zmluvy, ktorý právne stanoví podmienky vystúpenia z únie. „Pred referendom sa nahovorilo veľa rečí, nad ktorými by sme sa mohli znovu zamyslieť. Aktivizácia článku 50 je jedna z nich,“ konštatoval Fox. „Vláda by mala zvážiť, o čo chce vlastne usilovať a v akom časovom rozpätí,“ citoval denník The Guardian konzervatívneho poslanca.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit