Britská libra sa v Ázii zviecha

Britská libra v utorok v Ázii posilňuje a vzdialila sa 31-ročnému minimu. Na trhu sa zmiernila nechuť k rizikám spôsobeným rozhodnutím Británie opustiť Európsku úniu. Mnoho investorov sa však stále domnieva, že libra ešte nedosiahla svoje dno a naďalej bude klesať.

28.06.2016 09:00
debata

Libra voči doláru posilňuje zhruba o 0,7 percenta a obchoduje sa za 1,3314 USD. Vzdialila sa tak svojmu 31-ročnému minimu 1,3122 USD. Euro voči libre klesá o 0,4 percenta. K doláru však euro spevnilo o 0,4 percenta a voči jenu o pol percenta. Mierne vzrástol aj dolár k jenu.

Podľa analytikov sa situácia na trhu čiastočne upokojila kvôli nedostatku nových okolností. Trhy teraz budú čakať na ďalší vývoj okolo rokovaní o brexitu. Aktuálne sa pozornosť sústredí na summit EÚ, kde by britský premiér David Cameron mal vôbec prvýkrát zoznámiť svojich únijnej kolegov so situáciou a s možnosťou ďalšieho postupu svojej krajiny po referende.

Ďalšou udalosťou, ktorá bude zaujímať devízový trh a mohla by upokojiť situáciu na trhu, je stretnutie centrálnych bankárov z celého sveta na fóre Európskej centrálnej banky v Portugalsku. V utorok tu vystúpi prezident ECB Mario Draghi s prejavom o budúcnosti medzinárodnej menovej a finančnej architektúry.

Naopak, negatívne pre libru by mohlo byť zníženie ratingu. Agentúry Standard & Poor's a Fitch zhoršili hodnotenie úverovej spoľahlivosti Británie s tým, že rozhodnutie o opustení EÚ poškodí ekonomiku, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Brexit