Čínska ekonomika má posilniť o 6,6 %

Čínska ekonomika v tomto roku posilní o približne 6,6 %. V druhej polovici roka jej však vláda bude musieť pomôcť podpornou politikou, keďže tempo rastu čínskeho hospodárstva bude čeliť tlaku na spomalenie.

28.06.2016 10:46
Čína
debata

Informovalo o tom utorkové vydanie novín Shanghai Securities Journal s odvolaním sa na Čínsku akadémiu spoločenských vied (CASS).

Prognóza významného čínskeho think tanku je v porovnaní s májovým odhadom o niečo pesimistickejšia. V máji totiž CASS predpovedala, že čínsky hrubý domáci produkt v tomto roku vzrastie v pásme od 6,6 % do 6,8 %. Cenová hladina spotrebiteľských cien podľa CASS pravdepodobne celoročne posilní o 2 % a pokles cien výrobcov sa spomalí. Inflácia za obdobie mesiacov januára až mája bola na úrovni 2,1 %. Akadémia ďalej uviedla, že rast maloobchodných výdavkov bude stabilný, avšak rast peňažnej zásoby, ako aj rast investícií do fixných aktív a rozvoja nehnuteľností sa spomalí.

Podľa čínskeho think tanku by krajina mala v druhom polroku prehĺbiť hospodárske reformy a reštrukturalizáciu. Čína by zároveň mala optimalizovať finančnú páku a zatvoriť tzv. zombie firmy, teda tie, ktorých zisky pokrývajú ich fixné náklady a splátky úrokov, ale nedokážu splatiť istinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP