Trhy sú pokojnejšie, európske akcie rastú

Európske akcie začali utorňajšie obchodovanie rastom. Zotavili sa tak po dvoch dňoch prudkého prepadu, ktorý bol spôsobený všeobecným výpredajom rizikovejších aktív po správe, že Briti sa v referende rozhodli pre odchod z Európskej únie.

28.06.2016 11:07
debata

V utorok na trhoch spevňujú hlavne akcie bánk a ďalších finančných spoločností, ktoré za posledné dva dni zažili najhorší prepad.

Hlavný paneurópsky indexy STOXX 600 aj FTSEurofirst 300 začali utorok rastom o viac ako dve percentá. Index STOXX 600 pritom predtým odpísal okolo 11 percent.

Rast o viac ako dve percentá si na začiatku obchodovania pripisoval aj hlavný britský index FTSE 100, ktorý za predchádzajúce dva dni klesol o viac ako päť percent. Aj v Británii k oživeniu prispeli hlavne banky a potom tiež firmy zamerané na cestovanie.

Bankové spoločnosti, ktoré za posledné dva dni klesli o viac než 16 percent, v utorok po otvorení trhu posilňovali o viac ako tri percentá. Akcie touroperátorov pridávali skoro o 2,5 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch dňoch odpísali zhruba 12 percent.

Z jednotlivých bánk na začiatku obchodovania vykazovali silný rast akcie britskej Barclays, nemeckej Deutsche Bank alebo talianskych UniCredit a Intesa Sanpaolo. Posilňovali aj akcie automobilky Volkswagen, kde mala priaznivý vplyv správa, že firma je v USA blízko dohody o riešení škandálu s meraním emisií. K stabilizácii akciového trhu prispeli aj akcie ropných spoločností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit