Na veľkej investícii vo Vojanskej elektrárni sa stále pracuje

Na investícii spoločnosti Theta Energy Group za 700 miliónov amerických dolárov v areáli tepelnej elektrárne vo Vojanoch sa stále pracuje. Pre portál vEnergetike.sk to potvrdil generálny riaditeľ firmy Igor Hantuch.

28.06.2016 19:35
debata (17)

"Projekt vo Vojanoch je viac ako reálny. Momentálne riešime technickú a finančnú štúdiu realizovateľnosti. Chceme si potvrdiť naše predpoklady a vylúčiť akékoľvek nášľapné míny, ktoré nás môžu v budúcnosti postretnúť,“ povedal Hantuch.

Spoločnosť tvrdí, že úvodnú fázu už majú za sebou a v súčasnosti sa realizujú potrebné kroky k implementácii projektu. "V júli by sme chceli ohlásiť ďalšie dva obchody, ktoré momentálne riešime. Čím skôr by sme už radi videli na stavbe ľudí,“ konštatoval Hantuch.

Elektrárne Vojany v súčasnosti prevádzkuje najväčší výrobca elektriny Slovenské elektrárne. Tie sú prípadnej spolupráci otvorené. „Slovenské elektrárne sú pripravené nájsť najlepšie riešenie pre budúcnosť tepelnej elektrárne Vojany. Iniciatívu spoločnosti Theta Energy Group považujeme za otvorenú,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa elektrární Janka Burdová.

V novom parku by sa mali vyvíjať a vyrábať nové inteligentné technológie, napríklad tlačené svetlo. Firma Theta Energy Gorup má v súčasnosti podpísané kontrakty so šiestimi americkými spoločnosťami, ktoré by mali spomínané výrobky vo Vojanoch vyvíjať a vyrábať. Taktiež sa má zrekonštruovať výroba elektriny. Primárne vyrobená elektrina, ktorá by sa mala po modernizácii elektrárne vyrábať prostredníctvom obnoviteľných zdrojov, bude slúžiť pre technologický park. Americká spoločnosť Theta Energy Group chce vo vojanskej elektrárni postaviť technologický park, v ktorom by mohlo vzniknúť až 800 nových pracovných miest. Zamestnať má v prvom rade pracovníkov, ktorí vo Vojanoch už pracujú.

Memorandum s Ministerstvom hospodárstva SR podpísala firma tesne pred marcovými parlamentnými voľbami, čo vyvolalo v médiách rôzne špekulácie o tom, či je investor seriózna firma a či je investičný projekt vôbec reálny. Hantuch po voľbách v rozhovore pre portál vEnergetike.sk všetky špekulácie odmietol. "Je za nami americký kapitál, rating A +. Máme prehľadnú akcionársku štruktúru celej spoločnosti. Financie čerpáme z renomovaných bankových domov. Ide o americké banky, ale už nás oslovili aj európske a japonské inštitúcie a banky so záujmom spolufinancovať celý projekt,“ uviedol Hantuch.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Vojany #Theta Energy Group