Briti môžu predbehnúť EÚ, mať s USA vlastnú obchodnú dohodu

Republikánsky šéf americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan v utorok vyzval, aby USA viedli súbežné rokovania s Európskou úniou a s Britániou o dohode o voľnom obchode, známu ako Transatlantické investičné a obchodné partnerstvo (TTIP).

28.06.2016 20:00
debata (77)

Vyjednávanie má podľa jeho predstáv nadviazať na formálny odchod Británie z EÚ, uviedla agentúra Reuters.

Ryan sa tak pripojil k názoru mnohých republikánskych zákonodarcov, ktorí sa ohradili proti nedávnemu stanovisku prezidenta Baracka Obamu, že Británia bude na „konci radu“ pri obchodných rokovaniach. Obama takto varoval v apríli Britov, aby v referende nehlasovali pre odchod z únie. Väčšina sa ale vo štvrtkovom plebiscite vyslovila pre odchod Británie z EÚ.

Dohody o voľnom obchode si vyžadujú schválenie oboma komorami amerického Kongresu. Ryanovi republikáni momentálne kontrolujú väčšinu tak v Snemovni reprezentantov, ako aj v Senáte.

Zástancovia zmluvy TTIP, o ktorej sa rokuje od polovice roku 2013, tvrdia, že obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Niektoré krajiny EÚ ale majú proti dohode námietky, bojuje proti nej aj množstvo aktivistov a ďalších skupín – okrem iného pre netransparentnosť a možným dopadom na poľnohospodárstvo a životné prostredie.

Niektorí obchodní experti sa domnievajú, že uzavretie TTIP sa s odchodom Británie z EÚ oneskorí o celé roky. Vzniká tu ale podľa nich aj príležitosť uzavrieť separátnu dohodu s Londýnom.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #TTIP #Brexit