IKEA po smrti detí sťahuje v USA a v Kanade milióny komôd

Švédsky nábytkársky reťazec IKEA sťahuje v Spojených štátoch a v Kanade takmer 36 miliónov bielizníkov a komôd. Nábytok je spájaný s úmrtím šiestich detí. Oznámila to v stredu podľa agentúry Reuters americká Komisia pre bezpečnosť spotrebných výrobkov (CPSC).

29.06.2016 08:39
secure it ikea Foto:
IKEA ponúka zákazníkom sady na upevnenie bielizníkov a komôd.
debata (30)

V Európe IKEA sťahovať z trhu komody nebude, aj keď ide o rovnaké typy nábytku, uviedla pre ČTK hovorkyňa IKEA Zdenka Pecková.

„Ide len o lokálne stiahnutie výrobkov v USA a v Kanade. Na stiahnutie výrobku tam došlo na základe prijatia lokálnej dobrovoľnej normy. Čo sa týka Európy a ostatných trhov, tam tie komody spĺňajú všetky požiadavky na bezpečnosť,“ uviedla Pecková.

Akcia sa týka šiestich modelov komôd či bielizníkov MALM vyrobených v rokoch 2002 až 2016, a zhruba 100 iných modelov komôd či bielizníkov. Ak nie je tento nábytok pripevnený k stene, môže sa prevrátiť, čo predstavuje nebezpečenstvo pre deti, uviedla CPSC vo vyhlásení.

Komisia registruje podľa agentúry AFP spolu 41 nehôd spojených s týmto nábytkom, pri ktorých bolo zranených 31 detí vo veku od 19 mesiacov do desať rokov. Ďalej má správy o šiestich prípadoch úmrtí v súvislosti so sťahovaným nábytkom.

Najstarší z nich pochádza z júla 1989, keď po prevrhnutí voľne stojaceho bielizníka zahynulo dvadsaťmesačné dievčatko. Najnovší prípad pochádza z tohtoročného februára, keď po páde komody zahynul 22-mesačný chlapec.

Hovorkyňa švédskej skupiny Kajsa Johanssonová podľa AFP v stredu uviedla, že komody IKEA spĺňajú „požiadavky stability na všetkých trhoch, kde sa predávajú“.

V Spojených štátoch sa stiahnutie týka približne ôsmich miliónov komôd a bielizníkov MALM a 21 miliónov ďalších modelov. Zhruba 6,6 milióna kusov nábytku sťahujú z trhu v Kanade. IKEA v rámci celej akcie ponúka možnosť vrátenia peňazí alebo poskytnutia upevňovacieho materiálu zadarmo.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea