Poľské vajcia drvia konkurenciu. Aj na Slovensku

Z dvesto vajec, ktoré Slováci do roka skonzumujú, celá jedna tretina pochádza z dovozu, najčastejšie z Poľska. Je to o to väčší paradox, že vajíčka sú jednou z posledných čerstvých potravín, vo výrobe ktorých je Slovensko sebestačné. Vajcia, ktoré sa nezjedia doma, sa potom so stratou vyvážajú.

29.06.2016 16:00
vajíčka, potraviny, žena, obchod Foto:
Kým spotrebitelia sa tešia z nízkych cien, slovenskí chovatelia prerábajú na každom vajci tri centy.
debata (57)

Slovensko už nemá dosť vlastného bravčového, hovädzieho ani hydinového mäsa. Ohrozená je však nielen sebestačnosť v mlieku a mliečnych výrobkoch, ale aj vo vajíčkach. Upozorňujú na to chovatelia nosníc. Na Slovensku podľa nich po zavedení desaťpercentnej DPH na vybrané druhy potravín klesá záujem o vajcia a obchodníci mimoriadne tlačia na cenu. Hoci pri vajciach je mimoriadne dôležitá čerstvosť, obzvlášť v lete, veľká časť spotrebiteľov sa rozhoduje pri ich nákupe podľa ceny.

„Desaťpercentná DPH postavila vajcia do nevýhodného postavenia v konkurencii s lacným mäsom,“ povedal Ladislav Birčák, šéf spoločnosti Novogal, ktorá patrí k najväčším producentom vajec na Slovensku. Po tom, čo Nemecko sprísnilo kritériá na dovoz vajec z Poľska, sa ich prúd obrátil do trojice krajín V4. Poliaci valcujú chovateľov nosníc v Maďarsku aj Česku, ale najviac na Slovensku.

Podľa Birčáka je za tým nielen súbeh nižšej DPH, ktorá si „nevšimla“ vajcia ako dôležitý zdroj bielkovín, či vytesnenie Poliakov z pultov nemeckých obchodných reťazcov, ale aj snaha slovenských spotrebiteľov ušetriť na nákupe stoj čo stoj. Výsledkom je ruinovanie slovenských chovov. Tie za posledný polrok prerábajú na každom vajci tri centy.

Z Poľska sa stáva regionálna poľnohospodárska veľmoc. Úplne evidentné je to pri vajciach, kde severný sused Slovenska vyrába o 70 percent vajec viac, ako ich je schopný skonzumovať. „Ak tento vývoj bude pokračovať a vlády zvyšných troch krajín V4 na to nezareagujú, skončí to v niektorých štátoch stratou sebestačnosti v ďalších potravinárskych produktoch,“ varoval Jaroslav Novák zo spoločnosti Ekobaurnhof Veľký Krtíš, ktorá sa špecializuje na výrobu vajec.

Maďarsko aj Česko už zareagovali na zrýchľujúci sa dovoz poľských vajec. Maďarsko aj Česko na rozdiel od Slovenska už poskytli mimoriadne dotácie svojim chovateľom nosníc. A súčasne obe krajiny sprísnili kontrolu vajíčok dovážaných z Poľska. Podľa Nováka je na to viacero dôvodov.

Bokom pozornosti verejnosti zostal podľa neho dioxínový škandál, ktorý pred mesiacom rozoberali poľské médiá. Dioxín objavili vo vajciach u chovateľov na juhu Poľska. Je podozrenie, že nebezpečné rakovinotvorné látky sa objavili vo vajíčkach v dôsledku spadu látok, ktoré produkuje juhopoľská priemyselná aglomerácia. Česi začali kontrolovať poľské kamióny a minulý týždeň vrátili niekoľko vozidiel, ktoré nemali v poriadku dokumentáciu k prevážaným vajciam.

Slovenskí hydinári žiadajú, aby štátny veterinárny dozor sprísnil kontroly. V reakcii na to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš vyhlásil, že nemali v priebehu tohto roka poznatky s falšovaním vajec. „Nemáme však problém urobiť kontroly zamerané na predaj vajec, a to tak v obchodoch a tiež, aby sme v spolupráci s políciou prekontrolovali zásielky v kamiónoch.“

„Nestačia nám bežné prehliadky kamiónov. Niektorí dovozcovia maskujú tovar troma-štyrmi paletami vajec, ktoré sú opatrené pečiatkami PL, ale ďalej za nimi sú čisté vajcia pripravené na falzifikáciu,“ upozornil na spôsob, ako sa vraj z Poľska vyváža nadprodukcia vajec riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Súčasne naliehal, aby Slovensko zaviedlo trvalú prítomnosť veterinárov v triediarňach vajec, ako je to obvyklé na bitúnkoch.

Hydinári žiadajú rezort pôdohospodárstva, aby sa angažoval nielen pri záchrane výroby mlieka, ale aj vajec. Súčasne naliehajú, aby štát venoval väčšiu pozornosť cielenej výchove slovenských spotrebiteľov. Kľúčovou by mala byť myšlienka: kúpou slovenských potravín podporujú ľudia zamestnanosť na slovenskom vidieku, kúpou zahraničných vyraďujú z práce svojich roľníkov a potravinárov.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #vajcia #vajíčka #čerstvé potraviny