Hollande: Nie je dôvod, aby Londýn zostal centrom pre zúčtovanie eura

Nie je dôvod, aby londýnske finančné centrum City zostalo centrom pre zúčtovanie operácií v eurách, tzv. clearing, ak Británia opustí jednotný trh Európskej únie. Na vysporiadanie týchto transakcií by sa mali pripraviť ďalšie finančné centrá v únii, povedal francúzsky prezident François Hollande.

30.06.2016 07:28
debata (31)

„Akonáhle Británia opustí jednotný trh Európskej únie, ak sa tak rozhodne urobiť, nebude mať eurozóna dôvod, aby umožnila nečlenskej krajine naďalej vykonávať transakcie v eurách,“ vyhlásil Hollande po zasadnutí Európskej rady.

Tieto transakcie by podľa neho mali prejsť do ďalších obchodných miest v Európe a tieto miesta by sa mali pripraviť na takéto transakcie.

Hollande tiež bagatelizoval stredajšie varovanie francúzskeho kontrolného úradu, že Francúzsko možno budúci rok prekročí plánovaný schodok. Uviedol, že úrad je z podstaty skeptický k vládnym cieľom, napísala agentúra Reuters.

Clearing je bezhotovostný platobný styk, ktorý funguje medzi bankami. Každá banka má v clearingovom centre svoj účet, na ktorý prichádzajú platby od iných bánk a sú z neho vykonávané platby iným bankám. Vyrovnanie pohľadávok a záväzkov sa uskutočňuje vzájomným započítaním všetkých pohľadávok a záväzkov, ktoré sa dá vyriešiť jedinou platobnou operácií za stanovené obdobie.

V rozhovore s denníkom Les Echos Hollande uviedol, že po rozhodnutí Británie opustiť EÚ mieni z Paríža urobiť atraktívnejšie finančné centrum. Avizoval tiež plány na zmiernenie daňovej záťaže strednej triedy a malých podnikov. Ak v budúcom roku hospodársky rast dosiahne minimálne 1,7 percenta, znížia sa podľa prezidenta dane pre domácnosti o dve miliardy eur.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Londýn #Francois Hollande #Brexit