Slovenské firmy môžu stratiť odberateľov v Británii

V prípade, že brexit obmedzí slobodný pohyb tovarov a služieb, niektoré slovenské firmy stratia odberateľov vo Veľkej Británii, prípadne sa pre nich ich dodávky predražia, uviedol uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský.

30.06.2016 11:44
debata (8)

Môže to viesť k poklesu výroby, investícií a zamestnanosti. "Príkladmi takýchto firiem sú Volkswagen, KIA, ktoré do Veľkej Británie veľa vyvážajú, ich dodávatelia dielov, elektrotechnický a strojársky priemysel a podobne,“ dodal.

Pokiaľ by brexit viedol k obmedzeniu slobodného pohybu osôb, ľuďom zo Slovenska, ktorí žijú a podnikajú vo Veľkej Británii, sa podľa Kremského sťaží život. Môžu potrebovať povolenia, prípadne platiť nové poplatky, či prijať britské občianstvo. Podobnú situáciu predpokladá Kremský, aj čo sa týka britských podnikateľov a občanov na Slovensku.

„Na druhej strane môže Slovensko vyťažiť z toho, že britské firmy budú potrebovať viac vyrábať na kontinente, ak budú dovozy z Británie obmedzené. Niektoré prevádzky sa tak môžu presťahovať z Británie na Slovensko alebo tu investovať, ako napríklad Jaguar,“ konštatoval.

Ako však Kremský upozornil, „termíny, miera a dopady brexitu na spoločný život Európskej únie a Veľkej Británie zatiaľ nie sú jasné a bude trvať ešte mesiace, kým budeme skutočne vedieť, čo to bude pre ekonomiku znamenať.“

Podľa Kremského však možno očakávať pokles dôvery na kapitálových trhoch a nárast obáv z ďalšieho vývoja, ktoré sa prejavili sa už v prvých dňoch po britskom referende. „Reálne to bude znamenať pribrzdenie ekonomiky, spomalenie nových investícií, opatrnosť ľudí pri míňaní, investovaní. To prinesie firmám menej objednávok, menej nových pracovných miest, môže sa znížiť rast automobiliek, výrobných závodov, rozvoj služieb a tak ďalej,“ uzavrel riaditeľ PAS.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel #Brexit