Gazprom ubezpečuje, že slovenská plynová sieť sa bude využívať

Ruský plynárenský podnik Gazprom ubezpečil slovenského prepravcu plynu Eustream, že slovenská aj česká sieť na prepravu plynu sa bude dlhodobo využívať aj v prípade vybudovania nového plynovodu Nord Stream 2 pod Baltským morom.

30.06.2016 21:13
debata (13)

Eustream to uviedol vo štvrtkovom vyhlásení po tom, čo jeho zástupcovia a predstavitelia Gazpromu rokovali o možných dopadoch kontroverzného plynovodu na tok zemného plynu cez strednú Európu.

„Eustream tiež vysoko oceňuje porozumenie oboch strán v tom, že vstupný bod z Ukrajiny na Slovensko zostane plne funkčný aj v prípade realizácie projektu Nord Stream 2,“ uviedol v oznámení hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Slovensko odmieta rozšírenie plynovodu Nord Stream po dne Baltského mora, ktorým Rusko pri dodávkach plynu do Európy dokáže obísť Ukrajinu. To by v budúcnosti mohlo vyústiť do nižšieho objemu prepravy ruského plynu cez Slovensko a do výpadku v príjmoch z tranzitu suroviny cez Slovensko.

Šéf Gazpromu Alexej Miller tento mesiac uviedol, že po vybudovaní plynovodu Nord Stream 2 klesne tranzit plynu cez Ukrajinu na 10–15 miliárd kubických metrov ročne, teda na zhruba desatinu celkovej kapacity tejto trasy.

Gazprom sa na projekte Nord Stream 2 dohodol s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzskou ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell. Rozšírenie plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 miliárd kubických metrov ročne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom #Eustream