Británia bude potrebovať menové stimuly, uviedol šéf BoE

Britská ekonomika bude potrebovať ďalšie menové stimuly, keďže minulotýždňové referendum, v ktorom sa voliči vyslovili za odchod z Európskej únie, vytvorilo pre firmy nové neistoty. "Banka identifikovala mraky na horizonte," povedal vo štvrtkovom prejave guvernér Bank of England Mark Carney.

01.07.2016 10:51
Mark Carney, Bank of England Foto:
Guvernér Bank of England Mark Carney.
debata

„Ekonomický výhľad sa zhoršil a určité uvoľnenie menovej politiky pravdepodobne bude potrebné počas leta,“ uviedol Carney. Znamenať by to mohlo redukciu úrokových sadzieb, alebo napumpovanie ďalších miliárd libier do finančného systému krajiny na nasledujúcom zasadaní banky, ktoré bude o dva týždne.

Guvernér Bank of England však upozornil, že centrálna banka nemôže krajinu úplne ochrániť pred ekonomickým šokom. Zdôraznil, že je dôležité, aby vláda mala plán ako riadiť krajinu počas neistoty. Britská ekonomika čelí tomu, že podniky znížili investície, keďže zostáva nejasné, aké obchodné vzťahy bude Británia mať so zvyškom Európskej únie. Časť firiem zmrazila prijímanie nových zamestnancov a upozornili, že ich zisky budú nižšie, ako očakávali. Iné spoločnosti uvažujú o presune časti pracovných miest do krajín kontinentálnej Európy.

Carney predniesol svoj prejav v čase, keď sa britský akciový index FTSE 100 zotavil na úroveň, na ktorej bol pred referendom. Niektorí politici to interpretovali ako dôkaz obnoveného optimizmu v súvislosti s budúcnosťou krajiny. Index FTSE 100 vo štvrtok stúpol o 2,3 % Tento index je však podľa expertov slabým indikátorom ekonomiky Veľkej Británie. Mnohé spoločnosti zahrnuté do indexu sú totiž nadnárodnými firmami a väčšinou podnikajú v zahraničí, pričom profitujú z výrazného oslabenia libry po referende, vrátane 11-percentného poklesu oproti doláru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit