Portoriko neuhradí časť prednostného dlhu, nemá na to

Portoriko neuhradí splátku 779 miliónov dolárov z prioritných dlhopisov. Vláda tak zrejme splní sľub, že dá prednosť zabezpečeniu nevyhnutných verejných služieb pred splátkami veriteľom. Portoriko je voľne pridruženým štátom k USA s vnútornou samosprávou. Bude to prvýkrát za desiatky rokov, keď územie USA záväzok tohto typu včas nesplatí.

02.07.2016 09:06
debata (11)

Vláda má d soboty splatiť dlhopisy v hodnote 1,9 miliardy USD. Z tejto sumy uhradila zhruba polovicu. Na splátku prioritných dlhopisov vo výške 779 miliónov dolárov ale nemá peniaze. Ide o dlhopisy zaistené schopnosťou emitenta vyberať dane, ktoré majú podľa portorickej ústavy najvyššiu možnú prioritu.

Na účte, z ktorého by splátka mala odísť, je iba 200 miliónov dolárov, uviedla vládna rozvojová banka (GDB), ktorá dohliada na portorický transakcie týkajúce sa dlhu.

„Aj keby som zavrel vládu, nemali by sme dosť peňazí, aby sme túto splátku vykonali,“ povedal guvernér Alejandro García Padilla, ktorého citovala agentúra AP.

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok podpísal zákon, ktorý by mal zadlženému Portoriku uľaviť a umožniť mu reštrukturalizovať svoj obrovský dlh. Spojené štáty na základe tohto zákona vytvoria orgán dohľadu, ktorý bude mať na starosti reštrukturalizáciu dlhu v objeme viac ako 70 miliárd USD. Vďaka tomu budú zastavené všetky právne spory voči Portoriku kvôli nesplácaniu dlhu. Zákon však nezahŕňa žiadnu priamu finančnú pomoc pre túto krajinu.

Portoriko čaká na pomoc amerického Kongresu niekoľko mesiacov a krajina je už v omeškaní so splácaním časti dlhu.

11 debata chyba