Východ príde o Vojany

Najväčšia čiernouhoľná elektráreň na Slovensku končí. Ide o Elektrárne Vojany na východe Slovenska, ktoré spustili presne pred päťdesiatimi rokmi v roku 1966.

11.07.2016 14:00
Vojany, elektráreň, komín Foto:
Snaha dostať Elektrárne Vojany do zisku nevyšla.
debata (73)

Podľa informácií Pravdy už v Slovenských elektrárňach, ktoré stále ovláda taliansky Enel, padol neoficiálny verdikt, že elektráreň sa zatvorí. Kým sa postoj prediskutuje a zverejní, absolvujú sa ešte rokovania s odborármi. Ekonomika Voján je však nateraz proti ďalšej činnosti, aj keď stratu sa mierne podarilo znížiť tým, že popri uhlí z Ukrajiny sa spaľuje aj biomasa.

Pád trhových cien elektriny však hospodárenie Voján, na ktoré je priamo aj nepriamo naviazaných spolu asi 400 pracovných miest, zhoršil. Regulačný rámec navyše neumožňuje Vojanom poberať dotácie. Naopak, podporu poberajú slnečné elektrárne, zdroje spaľujúce len biomasu, ale aj elektrárne v Novákoch, kde sa spaľuje domáce hnedé uhlie. Navyše elektrárne na budúci rok budú musieť nájsť odbyt pre elektrinu vyrobenú z nového tretieho a štvrtého jadrového bloku v Mochovciach.

Konečný verdikt o Vojanoch zverejní český Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý podiel v Slovenských elektrárňach od Enelu kupuje, a podnik by mal prevziať zrejme v lete alebo až na jeseň. EPH sa bude snažiť najmä zvýšiť ziskovosť celého podniku, ktorá je najhoršia za posledných desať rokov. „Napriek rôznym iniciatívam, zvýšeniu efektívnosti, optimalizácii a realizovaným outsourcingom, tepelné elektrárne Vojany pôsobia na trhu bez akejkoľvek podpory štátu a subvencií, čo pri súčasných tvrdých trhových podmienkach negarantuje ich udržateľnosť. Vedenie Slovenských elektrární zatiaľ neprijalo rozhodnutie o budúcnosti tepelných elektrární Vojany, ale zvažuje aj variant ich vyradenia z prevádzky,“ uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Podľa informácií Pravdy už vedenie podniku minulý týždeň diskutovalo v Bratislave aj s odborármi, ktorí prišli z Voján. Na debatách sa mal zúčastniť aj nový partner, český Energetický a průmyslový holding (EPH). Vstup ďalšieho akcionára do Slovenských elektrární musí najprv schváliť Európsky protimonopolný úrad. Počas stretnutia sa zúčastnené strany zhodli v tom, že bude najlepšie vypracovať nezávislé analýzy o súčasnom stave Voján. Verdikt by mal oficiálne byť zverejnený koncom októbra.

„Stav, ktorý nastal v Elektrárňach Vojany (EVO), pozorne sledujeme a rokujeme s manažmentom Slovenských elektrární o možnostiach pokračovania výroby elektrickej energie v EVO. V najbližších dňoch by malo byť známe rozhodnutie Európskeho protimonopolného úradu o vstupe EPH do Slovenských elektrární, tu vidíme možnosť presvedčiť akcionára EPH a rokovať o udržateľnosti EVO na trhu,“ povedal predseda Slovenského odborového zväzu energetikov pri Slovenských elektrárňach (SOZE) za EVO Ján Topoľovský.

Vedenie Slovenských elektrární už dlhšie upozorňuje na to, že elektrárne vo Vojanoch fungujú bez akejkoľvek podpory štátnej dotácie. Elektrárne mal navyše zaťažiť aj poplatok za prístup do siete, takzvaný G-komponent, ktorý predstavuje 700-tisíc eur ročne. Podnik musí túto položku platiť aj po nedávnom uznesení Ústavného súdu, ktorý sa poplatkom zaoberal. Okrem toho je vlaňajší zisk Slovenských elektrární v sume 24 miliónov eur najslabší výsledok za uplynulú dekádu.

Vojany popri čiernom uhlí spaľujú aj biomasu. Foto: SLOVENSKÉ ELEKTRÁRNE
Vojany, elektráreň, komín Vojany popri čiernom uhlí spaľujú aj biomasu.

Určité právomoci v elektrárňach má aj štát prostredníctvom ministerstva hospodárstva, ktoré má v podniku 34-percentný podiel. Do Slovenských elektrární má zároveň prísť český EPH, ktorý má na seba najskôr prevziať 33 percent akcií a neskôr po spustení Mochoviec zvyšný podiel. Štát má predkupné právo na 17 percent akcií, ale nemá zaručené podmienky, za akých by akcie kúpil. Súčasná aj budúca pozícia štátu v elektrárňach tak môže byť slabá. "Štát so zatvorením tepelnej elektrárne vo Vojanoch nesúhlasí, nedisponuje však ani informáciou, že by k takémuto kroku malo prísť. Rozhodnutie o ďalšom postupe je v kompetencii manažmentu Slovenských elektrární, a v tejto spoločnosti je štát len menšinovým akcionárom,“ odkázal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Zlepšiť situáciu vo Vojanoch by mohla americká spoločnosť Theta Energy Group (TEG) so zámerom vybudovať ekologický technický park, kde by sa spaľovala biomasa. S potenciálnym investorom podpísali ešte koncom februára tohto roka memorandum o porozumení bývalý minister hospodárstva Vazil Hudák a vtedajší minister financií Peter Kažimír. Ak by došlo k podpisu zmluvy s americkým investorom, išlo by o jednu z najväčších investícií na východnom Slovensku za posledné roky. Investor hovoril o vytvorení ďalších 800 pracovných miest, čo by výrazne prispelo k poklesu nezamestnanosti v okrese Michalovce, ktorá k máju 2016 dosahovala úroveň 13,83 percenta. Elektrárne Vojany v súčasnosti zamestnávajú 142 zamestnancov, ďalších 250 tvoria dodávatelia. TEG sa o vstupe do Voján rozhodne na základe vypracovanej analýzy.

„Nemáme informácie, či rokovania akcionárov k problematike ukončenia výroby v EVO prebehli alebo prebiehajú, no po našej línii budeme kontaktovať MH SR. Pevne verím, že akcionári nájdu adekvátne riešenie a výroba vo Vojanoch bude pokračovať a významný zamestnávateľ v regióne zostane,“ pokračoval Topoľovský.

Tepelná elektráreň vo Vojanoch pozostáva z dvoch energetických výrobní. Jedna spaľuje čierne uhlie, druhá zemný plyn. V prevádzke je však teraz len tá časť, v ktorej dochádza k spaľovaniu uhlia. Od roku 2009 sa v piatom a šiestom bloku pridáva do paliva aj biomasa s cieľom znížiť produkciu CO2.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #Vojany #uhlie