Herbalife zaplatí milióny, aby ho neoznačili za pyramídovú hru

Americký výrobca potravinových doplnkov Herbalife zaplatí 200 miliónov dolárov, aby nebol označený za firmu fungujúcu na princípe pyramídových hier.

16.07.2016 14:14
debata (24)

Počíta s tým vyrovnanie s americkou Federálnou obchodnou komisiou (FTC), o ktorom v piatok informovala firma. Herbalife sa tiež dohodol na reorganizácii svojich aktivít v USA. Distribútori by preto mali nabudúce dostávať odmenu za to, čo predajú, nie za to, koľko ľudí sa im podarí získať.

Pokutou a nariadenou reorganizáciou amerických aktivít firma urovnala obvinenia, že klamala zákazníkov, keď ich nechala domnievať sa, že by predajom jej výrobkov mohli zarobiť veľké čiastky, napísala agentúra AP. Spoločnosť však vo svojich aktivitách bude môcť pokračovať. Akcie firmy v piatok vystrelili nahor a pridávali zhruba 15 percent.

„Herbalife bude musieť začať fungovať legitímne a robiť iba pravdivé vyhlásenia o tom, koľko peňazí jeho členovia pravdepodobne zarobia,“ uviedla podľa agentúry Reuters predsedníčka FTC Edith Ramirezová. Zákazníkov potom firma bude musieť odškodniť za straty, ktoré utrpeli následkom praktík, ktoré FTC hodnotí ako „nespravodlivé a zavádzajúce“, oznámila tiež komisia.

Oznámenie je ranou pre miliardára a investora Williama Ackmana, ktorý distribučný model firmy niekoľko rokov verejne kritizoval a tvrdil, že stojí na takzvanom pyramídovom systéme. Firmy, ktoré fungujú podľa tohto modelu, zarábajú väčšinu peňazí najímaním nových predajcov než predajom výrobkov zákazníkom. Ešte vo štvrtok Ackman tvrdil, že naďalej stavia na pokles akcií Herbalife a že vyšetrovanie FTC pre firmu asi nedopadne dobre.

Herbalife tiež oznámil, že jeho rada otvorila cestu k zvýšeniu podielu miliardára Carla Icahna, ktorý špekuloval na rast akcií firmy, zo súčasných 18,3 percenta až na 35 percent.

Icahn a Ackman viedli kvôli svojim protichodným stávkam na akcie Herbalife slovné vojnu. Icahn v rozhovore pred tromi rokmi nazval Ackmana klamárom a ufňukancom. Obaja miliardári sa odvtedy udobrili.

Herbalife je priamym predajcom doplnkov na báze vitamínov a svoje produkty ponúka prostredníctvom siete nezávislých distribútorov. Tí nezískavajú peniaze iba z vlastného predaja, ale aj formou podielu z predaja ďalších distribútorov, ktoré sa im podarí pre firmu získať.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #herbalife