Ekonomiku únie strašia problémy talianskych bánk

Hrozba krachu talianskych bánk začína Európsku úniu strašiť viac ako odchod Veľkej Británie z únie. Dlžníci miestnym finančným domom nevedia splatiť úvery za 400 miliárd eur.

20.07.2016 12:00
debata (10)

Na priblíženie, len niečo viac ako jedna desatina z tejto obrovskej sumy stačí na vyrovnanie celého dlhu Slovenska. Nám pritom vytvorenie dlhu 41 miliárd eur trvalo 23 rokov a peniaze boli použité na vybudovanie automobilového priemyslu, postavenie diaľnic či vodného diela Gabčíkovo.

V trhovej ekonomike aj súkromné banky financujú hospodársky rast poskytovaním úverov pre ľudí, firmy a štáty. Preto krach veľkých finančných domov rovnako ako zbankrotovanie štátu prinesie do života bežných ľudí znižovanie miezd a prepúšťanie zo zamestnania. V roku 2008 krach americkej banky Lehman Brothers aj na vzdialenom Slovensku spôsobil zvýšenie nezamestnanosti zo 7,36 percenta na 14,8 percenta. Tento razantný rast počtu ľudí bez práce obyvatelia krajiny pod Tatrami na vlastnej koži zažili od augusta 2008 do januára 2013. Rovnaký scenár sa môže zopakovať po krachu finančných domov nachádzajúcich sa na Apeninskom polostrove. V súčasnosti nezamestnanosť na Slovensku dosahuje úroveň 9,64 percenta.

„Taliansky bankový systém ťažia okovy zlyhaných úverov v súhrnnej hodnote 400 miliárd eur, z ktorých je zhruba 75 percent nekrytých rezervami,“ povedal Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank. Vypuknutie katastrofy má termín 29. júla, keď Európska centrálna banka spustí stresové testy finančných domov a zverejnené výsledky môžu naplno odhaliť slabosť talianskych bánk. Nervozita na trhu zašla tak ďaleko, že akcie najväčšej talianskej banky UniCredit sa od začiatku roku prepadli o viac ako 60 percent a dosiahli hodnotu 1,8 eura za akciu. Stalo sa tak napriek tomu, že hospodársky výsledok finančného domu za prvé 3. mesiace roku 2016 dosiahol hodnotu 406 miliónov eur.

Paniku na talianskom finančnom trhu spôsobuje európska legislatíva. Tá miestnej vláde nedovoľuje do problémových bánk naliať 40 miliárd eur, lebo zlé hospodárske výsledky majú na svojich peňaženkách ako prví pocítiť vlastníci a veritelia súkromných bánk. „Pravidlá nie je možné nakloniť v prospech Talianska aj napriek veľkému rozsahu tamojšej krízy. Dôvodom je aj krach portugalskej banky Banco Espirito Santo, kde straty znášali akcionári a veritelia,“ uviedol Garnry. Poskytnutie štátnej pomoci problémovým bankám upravuje Článok 32 európskej bankovej smernice, a ten zatiaľ Taliansku dovoľuje pomôcť len najstaršej banke na svete Monte dei Paschi di Siena. Tento finančný dom je treťou najväčšou miestnou bankou a odobrená štátna pomoc má dosiahnuť tri miliardy eur.

problémy talianskych bánk

Talianske banky sa zmietajú v problémoch v časoch, keď čoraz viac ekonomických indikátorov ukazuje koniec dobrých časov. „Pravdepodobnosť, že v Spojených štátoch dôjde k recesii, je minimálne 60 percent. Kľúčové indikátory neziskovej organizácie Conference Board, rovnako ako Index pracovného trhu Fedu, mieria totiž naďalej strmo dole,“ povedal hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

Európou okrem Talianska otriasa aj odchod Veľkej Británie z Európskej únie. „Bank of England bude musieť pravdepodobne už na svojom augustovom zasadnutí výrazne uvoľniť menovú politiku,“ povedal hlavný ekonóm britskej centrálnej banky Andrew Haldane. Presne stanovené opatrenia na podporu ekonomického rastu majú za cieľ upokojiť investorov na finančných trhoch. Na druhej strane prinesú oslabenie libry, čo pre občanov Veľkej Británie znamená nepopulárne zdražovanie tovarov dovezených zo zahraničia a pohonných hmôt. V podobných problémoch ako talianske banky sa zmieta aj najväčšia európska banka Deutsche Bank a svetu robí vrásky aj ekonomické spomaľovanie Číny.

V prvom rade proti návratu celosvetovej krízy stoja svetové centrálne banky. Medzi najvýznamnejšie s veľkým vplyvom na celosvetovú ekonomiku patria americká, európska, japonská a britská centrálna banka. Spoločnou črtou ich boja proti hroziacej kríze je tlačenie peňazí, a len Európska centrálna banka každý mesiac do ekonomík 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro natlačí neuveriteľných 80 miliárd eur. Výsledkom je, že nemecké 10-ročné dlhopisy sú predávané so záporným výnosom a z firiem si za úrok pod nulou dokázali požičať ako prvé nemecké železnice. Na jednej strane nízke úrokové sadzby prinášajú aj na Slovensku rekordne nízko úročené hypotéky a na druhej sú katastrovou pre dôchodkové fondy. Dnes je totiž na finančných trhoch takmer nemožné nakúpiť bezpečné dlhopisy so slušným úrokom.

„Takmer desať biliónov svetových dlhopisov prináša ročný výnos nižší ako nula a z tejto sumy je až šesť biliónov dolárov použitých na krytie japonského dlhu,“ uviedol vo svojom blogu Mark Gilbert, člen redakčnej rady ekonomickej agentúry Bloomberg View. Podľa informácií japonského denníka Sankei miestny premiér Šinzo Abe na stretnutí so svojimi poradcami povedal, že „teraz je čas predstaviť vrtuľníkové peniaze“. O podobnom kroku čoraz viac verejne hovoria aj predstavitelia Európskej centrálnej banky, a verejne túto možnosť pripustil jej hlavný ekonóm Peter Praet.

Peniaze „zhadzované z vrtuľníka“ ako radikálny nástroj boja proti krízam v trhovej ekonomike navrhol významný ekonóm Milton Friedman a pod spopularizovaným názvom sa skrýva distribúcia peňazí medzi ľudí. Aktuálne tlačenie peňazí je totiž sústredené na banky, ktoré peniaze následne pomocou pôžičiek s nízkymi úrokmi distribuujú priamo medzi ľudí, firmy a vlády. Najväčšou výhodou tohto riešenia je, že ľudia vďaka pravidelnému príjmu od štátu začnú nakupovať a podporia ekonomický rast. Vždy prítomným rizikom však je, že príliš veľa peňazí v obehu spôsobí vysokú infláciu, ktorá o peniaze pripraví práve ľudí s úsporami. V čase vysokých dlhov však peniaze tlačené priamo k ľuďom pomôžu splácať existujúce dlhy, rovnako ako už dnes pomáhajú bankám a firmám. „Odhaduje sa, že až 75 percent všetkého kvantitatívneho uvoľňovania sa využíva na udržanie a splácanie obrovského dlhu, ktorý sa nahromadil od začiatku finančnej krízy,“ uzavrel Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank. V prípade Talianska by peniaze distribuované priamo medzi ľudí pomohli v splácaní problémových dlhov vo výške 400 miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #úvery #banky