Solár, zdieľanie, autobusy. To je budúcnosť Tesly, tvrdí Musk

Americký výrobca luxusných elektrických vozidiel Tesla Motors chce expandovať do oblasti solárnych systémov a zdieľania áut.

21.07.2016 10:38
debata (2)

Pracuje tiež na niekoľkých nových vozidlách, už budúci rok by podnik mohol predstaviť elektrické nákladné autá a autobusy. Počíta s tým hlavný plán, ktorý má zakladateľ a generálny riaditeľ firmy Elon Musk. Ide o ďalšiu časť jeho vízie; tú prvú Musk predstavil na podnikovom blogu pred desiatimi rokmi.

Tesla v súčasnosti vyrába luxusný elektrický sedan Model S a luxusný crossover Model X. Budúci rok chce na trh uviesť cenovo dostupnejšie vozidlo Model 3.

Druhú časť svojho hlavného plánu predstavil Musk na webe firmy v stredu večer. Prvá časť stratégie pochádza z roku 2006, keď Tesla začínala a chystala svoj prvý automobil Tesla Roadster.

Vo svojom aktualizovanom pláne Musk načrtol víziu komplexnejšej spoločnosti bez emisií uhlíka, ktorá vyrába všetky druhy vozidiel, vrátane autobusov a nákladných áut nazývaných Tesla Semi, ale aj kompaktný športovo-úžitkový automobil.

Akonáhle budú mať autá úplnú schopnosť autonómneho riadenia, umožní Tesla majiteľom, aby svoje vozidlá poskytli na zdieľanie. To znamená, že keď majitelia nebudú svoje auto práve potrebovať, môže im ich vozidlo aspoň zarábať peniaze.

„V mestách, kde dopyt prekračuje ponuku áut v osobnom vlastníctve, bude Tesla prevádzkovať vlastnú flotilu a zaistí, že si budete vždy môcť vziať naše auto na zvezenie, nech už ste kdekoľvek,“ uviedol Musk. Takouto službou by Tesla konkurovala prevádzkovateľom alternatívnych taxislužieb ako je napríklad Uber alebo Lyft.

Okrem toho chce Tesla vytvoriť „solárne strechy“ s integrovaným akumulátorom, čo je nápad, ktorý sa objavoval aj v prvej časti Muskovho plánu. Tesla už tento rok v júni oznámila, že chce kúpiť výrobcu solárnych panelov SolarCity, kde má šéf Tesly takisto svoje záujmy. Zlúčená spoločnosť by podľa neho mohla ponúkať elektromobily a batériové a solárne systémy naraz.

Musk zatiaľ neoznámil, ako plánuje nové projekty financovať. Tesla pritom stále potrebuje značné objemy peňazí na svoj ďalší rozvoj.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Tesla Motors #Elon Musk