Investície ako Jaguar pokračujú bez ohľadu na brexit

Napriek kritike partnerov bráni svojho kolegu ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, ktorý viedol v referendovej kampani tábor brexitu. "Bol mimoriadne úspešným starostom Londýna. Má za sebou veľké množstvo práce súvisiacej s obchodom, investíciami a diplomaciou po celom svete,“ povedala pre Pravdu Lucy Neville-Rolfeová, britská štátna tajomníčka pre podnikanie, energetiku a priemyselnú stratégiu. V Bratislave sa zúčastnila na zasadnutí Rady pre konkurencieschopnosť v rámci slovenského predsedníctva EÚ.

22.07.2016 11:00
debata (15)
Lucy Neville-Rolfeová
Lucy Neville-Rolfeová Lucy Neville-Rolfeová

Kedy Británia aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý povedie k rokovaniam o vystúpení Británie z Európskej únie?
Povedala by som, že je nepravdepodobné, že to bude do konca roka. Slovensko teraz predsedá Rade EÚ a ja vysvetľujem partnerom, že Británia bude ďalej spolupracovať a podieľať sa na práci úniových inštitúcií. Až kým z EÚ neodídeme. Hlasovala som za zotrvanie v únii. Po referende sa však až nečakane rýchlo podarilo vytvoriť novú vládu pod vedením Teresy Mayovej. Sú v nej zastúpení ľudia z oboch táborov. Tí, čo boli za, aj tí, čo boli proti.

Takže ušetríte slovenské predsedníctvo EÚ od spustenia článku 50?
Vyzerá to tak.

Proces, ktorý viedol k zostaveniu vlády, bol naozaj rýchly. Zdá sa však, že mnohí lídri tábora brexitu sú akoby v úzadí. Nevedú krajinu, napriek tomu, že zvíťazili v hlasovaní. Čo to znamená pre situáciu v Británii?
V skutočnosti máme troch lídrov brexitu v kľúčových pozíciách a tiež aj na iných miestach. Boris Johnson je ministrom zahraničných vecí. Liam Fox je štátnym tajomníkom pre medzinárodný obchod a David Davis bude viesť rokovania o brexite.

Vnímate v Konzervatívnej strane napätie po vyhrotenej referendovej kampani?
Ľuďom sa celkom uľavilo, keď vidia, že vláda je rôznorodá a že tábor brexitu sa zapojí do rokovaní. Inak by mohli prevládnuť isté obavy. Celkovo sa však dá povedať, že veci sa vyvíjajú podľa bežného scenára. Aj v mojej oblasti. Máme svoje záujmy, budeme ich sledovať aj naďalej, Boli sme v Nitre, pozrieť sa na investíciu Jaguar. Tieto kontakty pokračujú bez ohľadu na brexit.

David Davis naznačil, že by sa mohlo stať, že niektorí občania EÚ budú musieť Britániu opustiť. A je to jedna zo základných otázok. Ako bude možné rokovať o prístupe Británie na jednotný trh a zároveň zabezpečiť slobodu pohybu osôb?
Sme úplne na začiatku procesu. Počas rokovaní sa niekedy vyskytnú vyjadrenia, ktoré sa nebudú páčiť všetkým. Musíme sa však správať zodpovedne. Je jednoznačné, že je potrebné zabezpečiť práva občanov. Hovorili o tom premiérka aj minister zahraničných vecí. Boris bol v Bruseli na Rade pre zahraničné veci. Prihlásil sa k spolupráci. Sem-tam sa vyskytnú aj nepríjemnosti, ale som presvedčená, že ich budeme vedieť prekonať. Musíme o veciach diskutovať.

Niekoľko ráz ste spomenuli ministra zahraničných vecí Johnsona. Prvú vec, ktorú musel riešiť v úrade, bolo, že si musel vypočuť kritiku. Je jasné, že viacerí európski partneri neboli nadšení tým, že sa stal šéfom diplomacie.
Pretože v kresle ministra zahraničných vecí je prívrženec brexitu?

Možno preto, že je to Boris Johnson.
Je to absolútne nespravodlivé. Boris Johnson bol mimoriadne úspešným starostom Londýna. Zvolili ho aj po druhý raz, a to sa vo veľkých mestách často nestáva. Má za sebou veľké množstvo práce súvisiacej s obchodom, investíciami a diplomaciou po celom svete. Londýn pod jeho vedením privítal letnú olympiádu. Bol to obrovský úspech. Boris je veľmi bystrý. Nečítajte len jeho novinové články, pozrite si jeho knihy. Žartuje, lebo to zvyšuje jeho charizmu, ale má aj vážnu stránku. Pohneme sa ďalej. Brexit bol šok, ale moje skúsenosti z Rady EÚ sú také, že ľudia sú priateľskí, chápaví.

Mám príbuzných v Británii a aj oni tvrdili, že po referende boli svedkami mrazivej atmosféry. Podľa správ médií, ktoré sa odvolávajú na policajné štatistiky, narástol počet incidentov namierených proti cudzincom. Je Británia pripravená to prekonať?
Z pohľadu medzinárodných štandardov máme v krajine celkom dobré vzťahy medzi etnikami. Objavili sa niektoré incidenty. V médiách, najmä v sociálnych médiách, sa im venovala zvýšená pozornosť. Vláda však veľmi rýchlo reagovala. Bola by som prekvapená, keby mala vaša rodina problémy. Našli sa však jeden či dva takéto príbehy.

Bolo ich viac ako jeden či dva. Štatistika bola pomerne jasná. Počet nahlásených zločinov z nenávisti k cudzincom tesne pred referendom a po brexite vzrástol.
Musíme sa tomu postaviť a monitorovať to. Jednoznačne niečo také odsudzujem. Nie je možné to akceptovať.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Jaguar #Brexit