Ekonomická aktivita eurozóny napriek brexitu zostala vysoká

Index nákupných manažérov (PMI) eurozóny v júli oslabil na 52,9 bodu z júnovej úrovne 53,1 bodu, čiže napriek vplyvu odhlasovania brexitu zostal v teritóriu rastu nad hranicou 50 bodov.

22.07.2016 16:43
debata (2)

Ekonomická aktivita eurozóny sa v júli ukázala ako odolná napriek neistote, ktorú vyvolalo britské odhlasovanie odchodu krajiny z Európskej únie. Index nákupných manažérov (PMI) eurozóny, ktorý zostavuje spoločnosť Markit, v júli oslabil na 52,9 bodu z júnovej úrovne 53,1 bodu. Hoci tento výsledok znamená, že aktivita v 19-člennom menovom bloku je na osemnásťmesačnom minime, pokles bol relatívne malý a hodnota indexu signalizovala pokračovanie rastu ekonomiky, a to približne ročným tempom 1,5 %.

Naopak, aktivita v britskej ekonomike sa v priebehu júla v dôsledku odhlasovania odchodu krajiny z EÚ zmenšila, pričom tempo jej oslabovania je najrýchlejšie od začiatku roka 2009. Zložený britský index nákupných manažérov klesol v júli na úroveň 47,7 bodu z júnových 52,4 bodu. Hodnota indexu pod hranicou 50 bodov signalizuje pokles aktivity. Zložený britský PMI sa tak dostal na 87-mesačné minimum. „Oslabenie, či už sa prejavilo v rušení objednávok, nedostatku nových objednávok alebo v odložení či zastavení projektov, sa väčšinou spájalo takým alebo onakým spôsobom s brexitom,“ povedal o výsledkoch prieskumu v Británii hlavný ekonóm spoločnosti Markit Chris Williamson.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna