Ryanair zvýšil štvrťročný zisk, za celý rok má byť rekordný

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair Holdings zvýšila v prvom fiškálnom štvrťroku čistý zisk o štyri percentá na 256 miliónov eur.

25.07.2016 12:16
debata

Ryanair je najväčším leteckým prepravcom v Európe podľa počtu cestujúcich. Spoločnosť napriek júnovému referendu o vystúpení Británie z EÚ naďalej očakáva rekordný celoročný zisk. Upozornila ale, že kvôli neistote po takzvanom brexite by prognózu mohla ešte zmeniť.

Prvý finančný štvrťrok sa skončil v júni. Ryanair predpokladá, že zisk po zdanení mu za celý finančný rok do konca marca vzrastie o približne 13 percent na 1,37 miliardy až 1,43 miliardy eur.

„Nemyslím si, že nejaké iné aerolínie v Európe realizujú alebo predpovedajú takýto rast zisku, mračná na oblohe ale naznačujú, že na druhý polrok je tu veľké riziko, že sa veci zhoršia,“ citovala agentúra Reuters generálneho riaditeľa Michaela O'Learyho.

Aerolinky však zvýšili odhad počtu prepravených cestujúcich za celý rok o jeden milión na 117 miliónov. Príčinou sú lacnejšie letenky, u ktorých firma naďalej predpokladá pokles o desať až 12 percent v zimných mesiacoch. V kľúčových letných mesiacoch, keď aerolinky vytvárajú väčšinu zisku, by priemerná cena letenky mala klesnúť o najmenej šesť percent, uviedol finančný riaditeľ Neil Sorahan.

Ryanair lieta najmä z londýnskeho letiska Stansted. Z viac ako 100 miliónov pasažierov, ktorých ročne prepraví, ich je približne 40 miliónov na linkách medzi Írskom a Britániou.

O'Leary uviedol, že Ryanair bude vplyv slabšej britskej libry kompenzovať tým, že od tohtoročnej zimy presunie časť kapacít z Británie. Libra prudko klesla po referende o vystúpení Británie z EÚ.

Konkurenčné britské nízkonákladové aerolinky easyJet minulý týždeň uviedli, že po hlasovaní o brexite, teroristickom útoku v Nice a pokusu o prevrat v Turecku nie sú schopné poskytnúť výhľad hospodárenia. Najväčšia nemecká letecká spoločnosť Lufthansa minulý týždeň odhad celoročného zisku zhoršila.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Ryanair