Verizon kupuje hlavnú časť firmy Yahoo

Americký telekomunikačný operátor Verizon Communications prevezme za 4,83 miliardy dolárov hlavné aktivity internetovej spoločnosti Yahoo. Firmy to v pondelok uviedli v spoločnej tlačovej správe. Transakcia znamená koniec jednej éry, pretože Yahoo je priekopníkom e-mailových účtov zadarmo a v minulosti firma spoluurčovala podobu internetu.

25.07.2016 15:55
debata

Kontrakt by zároveň mohol ukončiť mesiace špekulácií o budúcnosti firmy Yahoo, ktorá vo februári oznámila, že posúdi svoje strategické možnosti, vrátane predaja niektorých aktivít.

Základné internetové aktivity Yahoo zahŕňajú napríklad webový vyhľadávač alebo elektronickú poštu. Verizon nimi podporí svoju internetovú divíziu AOL, ďalšiu bývalú internetovú hviezdu, ktorú kúpil vlani za 4,4 miliardy USD. Získa tak okrem iného prístup k reklamným nástrojom Yahoo a k ďalším jej činnostiam, ako je spomínané webové vyhľadávanie, elektronická pošta alebo služba pre zasielanie správ.

„Yahoo nám dáva rozsah, a to je to, čo je najzásadnejšie. Od firmy s miliónmi zákazníkov ideme k miliardám,“ povedala finančnej televízii CNBC výkonná viceprezidentka Verizonu a jeho šéfka pre produktové inovácie Marni Waldenová. Generálny riaditeľ AOL Tim Armstrong v tejto súvislosti podotkol, že transakcia „uvoľní plný potenciál Yahoo“ a vytvorí dôležitého hráča na poli mobilných médií.

Súčasťou predaja nie je 15-percentný podiel v čínskom elektronickom obchode Alibaba Group, podiel 35,5 percenta v Yahoo Japan, niektoré menšie investície či menej dôležité patenty. Investície do Alibaba a Yahoo Japan majú hodnotu asi 40 miliárd dolárov. Spoločnosť Yahoo mala v piatok trhovú hodnotu približne 37,4 miliardy dolárov.

Spoločnosť Yahoo bola koncom 90. rokov dominantným poskytovateľom e-mailových účtov zadarmo. Firmu ale neskôr dohnala a nakoniec predbehla konkurencia. Najvyššie tržby dosiahol podnik v roku 2008. Prudký prepad tržieb v nasledujúcich rokoch ale rozladil investorov a šéfka Yahoo Marissa Mayerová zaznamenala v úsilí o návrat firmy k zisku iba nepatrný pokrok.

Transakcia by mala byť dokončená v prvom štvrťroku budúceho roka. Kým zámer nezíska súhlas regulátorov a akcionárov, bude Yahoo naďalej fungovať ako nezávislá spoločnosť.

Mayerová uviedla, že chce v Yahoo zostať. „Yahoo je spoločnosť, ktorá zmenila svet, a prostredníctvom zlúčenia s Verizonom a s AOL tak bude robiť aj naďalej,“ uviedla. Waldenová, ktorá povedie zlúčenú spoločnosť, ale CNBC povedala, že o novom tíme riaditeľov sa bude ešte len rozhodovať.

Zlúčená spoločnosť bude mať viac ako 25 značiek, okrem iného Yahoo Mail, Flickr a Tumblr, ktoré teraz fungujú pod hlavičkou Yahoo, alebo internetové stránky TechCrunch a Huffington Post, ktoré patria firme AOL.

Akcie Yahoo vďaka špekuláciám, že sa blíži predaj hlavných aktivít firmy, od začiatku roka vzrástli už asi o 18 percent. Akcie Verizonu pridávajú približne 21 percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #Yahoo #Verizon