Atentáty v Bruseli spôsobili hospodárske škody za miliardu eur

Marcové teroristické útoky v Bruseli spôsobili belgickej ekonomike škody za viac ako miliardu eur.

26.07.2016 12:31
Zaventem Foto: ,
Letisko Zaventem na snímke z 23.marca.
debata (1)

Hospodárske vplyvy atentátov, pri ktorých zomrelo 32 ľudí, sa ale budú prejavovať aj v ďalších mesiacoch. Derniere Heure to v utorok povedal belgický minister hospodárstva Kris Peeters.

Pri útokoch z 22. marca, ku ktorým sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), odpálili samovražední útočníci dve nálože na letisku Zaventem a jednu v stanici metra Maelbeek v centre mesta. Firmy, ktoré mali na napadnutých miestach prevádzkarne, sa podľa Peeters štyri mesiace od útokov stretávajú s celkovým prepadom príjmov o 760 miliónov eur. O ďalších 175 miliónov eur sa prepadli tržby bruselských taxislužieb, kín, galérií a podobných inštitúcií.

Hospodárske škody zaznamenala aj štátna správa. Brusel je vyčíslil na 122,5 milióna eur, Flámsko na 33 miliónov eur a Valónsko na 20 miliónov eur. Celkom zodpovedajú straty súkromných spoločností aj štátu 0,1 percenta belgického HDP, uviedol Peeters.

Minister prisľúbil, že vláda „aktivuje všetky dostupné nástroje“, aby pomohla firmám, ktoré útoky zasiahli. Zároveň však varoval, že s prepadom príjmov kvôli atentátom musia podniky počítať aj v najbližších mesiacoch, možno aj rokoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Belgicko