Ceny v priemysle naďalej zostávajú za vlaňajškom

Ceny v priemysle na Slovensku naďalej zaostávajú za vlaňajškom. V júni boli ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne nižšie o 4,8 %.

28.07.2016 11:10
debata

Oproti máju sa tak ich medziročný prepad zmiernil o 0,7 percentu­álneho bodu. V priemere za prvý polrok boli priemyselné ceny na Slovensku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška nižšie o 4,7 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V porovnaní s júnom 2015 klesli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 4,5 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,7 %, priemyselnej výroby o 4 %, ťažby a dobývania o 3,6 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,5 %. V priemyselnej výrobe sa znížili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 18,5 % a chemikálií a chemických produktov o 6,9 %. Zvýšili sa ceny textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,9 %, počítačových, elektronických a optických výrobkov o 0,4 %. Medzimesačne tuzemské priemyselné ceny v júni oproti máju vzrástli o 0,4 %.

Ceny priemyselných výrobcov na export v júni medziročne klesli o 5 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 22,3 %, priemyselnej výroby o 4,5 %, ťažby a dobývania o 3,3 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,6 %. V rámci priemyselnej výroby sa znížili hlavne ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 21,1 % a chemikálií a chemických produktov o 15,3 %. Vzrástli najmä ceny výroby základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 3,9 % a strojov a zariadení inde nezaradených o 2,7 %. Medzimesačne exportné ceny oproti máju vzrástli o 0,2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel