Žilinský závod Kie zvýšil rekordne výrobu

Žilinský závod kórejskej automobilky Kia Motors v prvom polroku zvýšil výrobu medziročne o 4,7 percenta na rekordných 177 900 vozidiel.

28.07.2016 17:04
debata (4)

Informovala o tom vo štvrtok továreň, z ktorej výrobných liniek vlani zišlo 338 000 vozidiel. To bol najlepší ročný výsledok od začatia produkcie na konci roka 2006.

Takmer dve tretiny sa na celkovej produkcii závodu neďaleko Žiliny podieľal v polroku športovo-úžitkový automobil Kia Sportage. Zvyšok pripadol na modely Kia ceed a Kia Venga.

Produkcia motorov v slovenskej divízii Kia Motors, ktorá zamestnáva vyše 3800 ľudí, od januára do konca júna vzrástla medziročne o 11 percent na viac ako 318 000 kusov. Továreň ich dodáva aj do sesterského závodu Hyundai v Nošoviciach v Českej republike.

V prvom tohtoročnom polroku jediný výrobný závod automobilky Kia Motors v Európe pokryl 59 percent predaja značky Kia na európskom trhu. Najviac vozidiel slovenská továreň automobilky vyviezla do Británie, Nemecka, Španielska a do Talianska.

Automobilový priemysel je jedným z hlavných motorov slovenských ekonomiky. Okrem automobilky Kia majú svoje závody v krajine pod Tatrami nemecký Volkswagen a francúzska skupina PSA. Tri továrne týchto automobiliek vlani zmontovali rekordných takmer 1,04 milióna automobilov, čím si Slovensko v prepočte na obyvateľa udržalo pozíciu najväčšieho výrobcu áut na svete.

Význam automobilového priemyslu pre slovenskú ekonomiku sa ešte zvýši po dokončení pripravovaného závodu automobilky Jaguar Land Rover, ktorý by výrobu pri Nitre mal rozbehnúť v roku 2018.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #automobilky