Testy európskach bánk: Väčšina zvládne aj hlbokú recesiu

Väčšina európskych bánk by obstála aj za veľmi hlbokej recesie, niektoré ale aj tak budú musieť posilniť kapitál.

30.07.2016 10:30
debata (11)

Ukázali to výsledky záťažových testov, ktoré v piatok zverejnil Európsky bankový úrad (EBA). Najhoršie v testoch dopadla talianska Monte dei Paschi di Siena, za ktorou nasledovali írska Allied Irish a rakúska Raiffeisen. Celkovo ale testy dopadli lepšie ako pred dvoma rokmi. Testovalo sa 51 bánk a nasimulovaná situácia mala dať odpoveď na otázku, ako by si banky poradili s hlbokou krízou, ktorá by trvala tri roky.

Európska centrálna banka (ECB) uviedla, že podľa výsledkov testov sa odolnosť bankového sektora eurozóny v porovnaní s testami z roku 2014 zvýšila. Úrad EBA ale upozornil, že sú potrebné ďalšie kroky na zlepšenie situácie v odvetví. Napríklad u tých bánk, ktoré skončili s horším výsledkom, síce nebude nutné okamžite zvyšovať kapitál, na druhej strane ale akcionári nemôžu počítať s tým, že ich banka v blízkej dobe zvýši dividendy.

Monte dei Paschi už krátko pred zverejnením výsledkov testov predstavila záchranný plán, ktorý počíta so zvýšením kapitálu o päť miliárd eur prostredníctvom nových akcií, a tiež s odpredajom nesplácaných pohľadávok. Talianske ministerstvo financií vyjadrilo so záchranným plánom spokojnosť a upozornilo, že na podporu banky nebude potrebné vynaložiť žiadne štátne peniaze. Európska komisia uviedla, že plán Monte Dei Paschi na posilnenie kapitálu je úplne v súlade s pravidlami EÚ.

Medzi dvanástku bánk s najslabšími výsledkami v záťažových testoch sa podľa agentúry Reuters zaradili tiež napríklad talianska UniCredit, francúzska Société Générale, nemecká Deutsche Bank alebo rakúska Erste Group. „Bankový sektor je teraz odolnejší a dokáže ekonomické šoky absorbovať lepšie ako pred dvoma rokmi,“ poznamenala šéfka bankového dohľadu ECB Daniele Nouyovej.

Záťažových testov sa zúčastnilo celkom 51 bánk, ktoré pokrývajú približne 70 percent bankového sektora v EÚ. Zároveň je to menej ako polovica zo 123 bánk, ktoré boli testované pred dvoma rokmi. Na rozdiel od predchádzajúcich testov neboli tentoraz banky rozdelené na tie, ktoré v testoch uspeli, a na tie, ktoré v nich prepadli. To znamená, že je na investoroch a regulačných orgánoch, aby si výsledky testov interpretovali.

Investori v zásade hľadiA na to, či pomer kvalitného kapitálu k celkovému objemu poskytnutých pôžičiek dosahuje aspoň 5,5 percenta. U bánk, ktoré sú systémovo dôležité, je to 6,5 percenta, u niektorých dokonca 7,5 percenta. Napríklad talianska Monte dei Paschi, ktorá skončila zďaleka najhoršie, by v situácii hlbokej krízy mala zápornú hodnotu tohto ukazovateľa. To znamená, že by bola nútená skončiť.

Záťažové testy boli zavedené po finančnej kríze v rokoch 2007 až 2009 s cieľom obnoviť dôveru investorov a posilniť bankový systém, aby banky mohli poskytovať viac úverov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #banky