Kartel OPEC trhá rekordy v ťažbe ropy

Ťažba ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v júli pravdepodobne stúpla o 100 000 barelov denne a dostala sa na rekordných 33,41 milióna barelov denne. Prispel k tomu najmä rast produkcie v Iraku. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters, ktorý sa opiera o údaje o preprave ropy a o informácie zdrojov z odvetvia.

30.07.2016 18:36
debata (32)

Predstavitelia kartelu OPEC sa na júnovom zasadnutí vo Viedni opäť nedokázali dohodnúť na nastavení oficiálneho ťažobného limitu. Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou silného previsu ponuky nad dopytom po prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. V súčasnosti sa nachádzajú nad 40 dolármi, zatiaľ čo ešte v prvej polovici roka 2014 vysoko presahovali hranicu 100 dolárov za barel.

Najväčší nárast ťažby v júli podľa prieskumu zaznamenal Irak, kde sa produkcia zvýšila o 90 000 barelov na 4,32 milióna barelov denne. Dodávky ropy sa v júli podarilo zvýšiť aj Nigérii, a to napriek útokom ozbrojencov na tamojšiu ropnú infraštruktúru. Vývoz ropy z Nigérie ale naďalej zostáva hlboko pod úrovňou zo začiatku roka.

V Saudskej Arábii, ktorá je kľúčovým členom kartelu OPEC a najväčším exportérom ropy na svete, sa ťažba ropy v júli znížila o 50 000 barelov na 10,50 milióna barelov denne. Zostala však v blízkosti rekordného maxima 10,56 milióna barelov denne.

Správa o raste ťažby v krajinách OPEC posilňuje obavy z nadbytočných dodávok ropy na trh, čo tlačí nadol ceny. Produkcia v rámci OPEC by sa navyše mohla ešte zvýšiť, ak by uspeli rokovania o opätovnom otvorení niektorých ropných zariadení v Líbyi.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC