Poistku na dom zaťaží štát odvodom

Štát si chce z poistiek ukrojiť väčšiu časť ako doteraz. Navrhol to minister financií Peter Kažimír (Smer) v rámci novely zákona o poisťovníctve, ktorá rozširuje 8-percentný odvod z povinného zmluvného poistenia automobilov (PZP) na celú škálu neživotných poistiek, napríklad poistku na dom. Poisťovne sa netaja zdražovaním.

01.08.2016 08:00
dom, reality, ruina Foto:
Štát rozširuje 8-percentný odvod z povinného zmluvného poistenia automobilov na celú škálu neživotných poistiek, napríklad poistku na dom.
debata (49)

V súčasnosti poisťovne štátu platia 8-percentný odvod len z povinného zmluvného poistenia automobilov. Peniaze idú na účet ministerstva vnútra, odkiaľ by mali byť použité pre hasičské jednotky. Daný odvod siaha až do doby, keď PZP poskytovala len niekdajšia Slovenská poisťovňa.

V prípade schválenia novely osem percent z každej neživotnej poistky pripadne štátu. Zdražieť tak môže cestovné, úrazové alebo majetkové poistenie. Pri výške poistky 100 eur si až 8 eur nechá štát. Aj v tomto prípade pôjde odvod priamo na účet ministerstva vnútra.

Slovenská asociácia poisťovní hovorí o nesystémovom opatrení, ktoré je navyše vraj v rozpore s ústavou. Základný zákon štátu podľa asociácie nepozná pojem „odvody“ a v rozpore s ústavou má byť aj posielanie peňazí priamo na účet niektorého z ministerstiev mimo štátneho rozpočtu.

Asociácia rovnako namieta, že ide o diskriminačné opatrenie, ktoré sa týka len jedného sektora a novinka spĺňa definíciu dvojitého zdanenia. Navyše rozšírenie odvodu na všetky odvetvia neživotného prostredia podľa asociácie nemá žiadny dôvod. Novinka navyše spôsobí zníženie efektivity výberu daní.

Rozšírením odvodu budú poisťovne podľa asociácie nútené zvýšiť cenu poistného pre produkty neživotného poistenia. Poisťovne upozorňujú, že následne spotrebiteľov od poistenia zvýšená cena odradí, čo by mohlo znamenať vyššie výdavky pre štát v prípade škodových udalostí veľkých rozmerov od nepoistených obyvateľov. Vzniknutá situácia môže poisťovne prinútiť aj k zvyšovaniu poistiek v iných ako neživotných oblastiach.

Poisťovne v súčasnosti platia aj odvod, ktorý zaviedla druhá Ficova vláda pre firmy podnikajúce v regulovaných odvetviach. Podľa pôvodných plánov mali poisťovne prestať tento odvod platiť počas tohto roka. Namiesto toho bude od januára odvod dvojnásobný. V minulom roku sa podľa Národnej banky Slovenska zisk poisťovní znížil o 20 percent. Poisťovne tak získali o 130 miliónov eur menej.

Samotná asociácia argumentuje tým, že poisťovne majú obchodnú maržu výrazne nižšiu ako osem percent. Navrhované opatrenie vraj dostane poisťovne do neudržateľnej situácie, v ktorej budú musieť pristúpiť k znižovaniu nákladov alebo prepúšťaniu zamestnancov. Na druhej strane poisťovníctvo patrí dlhodobo k ziskovým sektorom hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #poistenie