Musk kupuje od Muska. Tesla prevezme SolarCity

Americký výrobca elektrických automobilov Tesla Motors v pondelok oznámil, že kúpi výrobcu solárnych panelov SolarCity za 2,6 miliardy dolárov.

01.08.2016 15:09
debata (2)

Zlúčená firma bude pod jednou značkou predávať elektromobily aj solárne a batériové systémy. Prevzatie SolarCity je súčasťou dlhodobej stratégie Tesly, ktorej ďalšie detaily nedávno predstavil jej zakladateľ a generálny riaditeľ Elon Musk. Ten by chcel z Tesly urobiť firmu s kompletnou ponukou zariadení pre život s minimálnymi alebo nulovými emisiami uhlíka.

Tesla urobila ponuku na prevzatie SolarCity v júni. Obchod ale nebol istý, pretože SolarCity vytvorila osobitnú komisiu, ktorá sa ponukou zaoberala. Šéf Tesly je zároveň predsedom správnej rady SolarCity a najväčším akcionárom oboch firiem.

Spoločnosti oznámili, že akcionári dostanú za každú akciu SolarCity 0,11 kmeňovej akcie Tesly. To by pri piatkovej zatváracej cene akcií Tesly zodpovedalo sume 25,83 USD na akciu. Predajná cena by tak bola o 3,4 percenta vyššia ako posledná záverečná cena SolarCity na burze. Tesla pôvodne tvrdila, že za akciu SolarCity ponúkne najviac 25,30 USD.

Od 21. júna, keď Tesla s ponukou na SolarCity prvýkrát prišla, stúpli akcie SolarCity o približne 26 percent. V pondelok pred začiatkom hlavnej obchodnej fázy strácali vyše šesť percent. Akcie Tesly sa pohybovali bez väčších zmien.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors #Elon Mus