Poľsko oprášilo plány na výstavbu prvej jadrovej elektrárne

Poľsko plánuje oživiť plány na výstavbu prvej jadrovej elektrárne v krajine. Elektráreň s výkonom okolo jedného gigawattu by mala byť postavená v najbližších desiatich rokoch. Uviedlo to v utorok poľské ministerstvo pre energetiku.

03.08.2016 08:00
debata (6)

Projekt jadrovej elektrárne bol predstavený po prvýkrát v roku 2009. Jeho cieľom bolo nájsť nové alternatívy výroby elektriny k vysoko znečisťujúcim uhoľným elektrárňam, ktoré majú hlavný podiel na produkcii elektriny v krajine. Projekt však nabral meškanie kvôli klesajúcim cenám elektriny a jadrovému nešťastiu v japonskej Fukušime v roku 2011, ktoré malo dopad na podporu verejnosti.

„V súčasnosti ministerstvo pripravuje plán výstavby prvého jadrového bloku s výkonom zhruba jedného GW, ktorý bude postavený v nasledujúcich desiatich rokoch,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Aj naďalej majú však zostať hlavným zdrojom energie v Poľsku uhoľné elektrárne, moderné a nízkoemisné.

Poľsko má teraz v pláne výstavbu piatich elektrární na uhlie s výkonom viac ako päť GW. Podľa ministerstva potrebuje krajina pre zaistenie energetickej bezpečnosti ďalšie tri uhoľné elektrárne. Súčasná inštalovaná kapacita v Poľsku je 40 GW. Väčšinu tvoria zastarané uhoľné elektrárne, napísala agentúra Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jadrová elektráreň