Ceny bytov divoko rastú

Zdražovanie bytov nadobúda divoké rozmery. Viacerí realitní makléri sa zhodujú v tom, že ceny nehnuteľností sa budú do konca roka ešte zvyšovať. Realitnému trhu tak hrozí, že najmä staršie byty, ktoré sa už dnes vo veľkých mestách predávajú predražene, stratia o pár rokov na svojej hodnote.

03.08.2016 15:00
debata (110)
zväčšiť
infografika nehnuteľností

Jedna z realitných kancelárií Bond Reality poukazuje na konkrétny prípad, keď starší dvojizbový byt v bratislavskom Ružinove vlani vyšiel na 90-tisíc eur a v súčasnosti stojí už 120-tisíc. Dostupnosť úverov a rekordne nízke úrokové sadzby súčasne motivujú k investičným nákupom. Nezvyčajná preto nie je situácia, keď má kupujúci vo vlastníctve jeden či dva byty, čo tlačí ceny nehnuteľností tiež smerom nahor.

„Menšie byty nám za posledný rok stúpli na cene takmer o 30 percent. Väčšina predražených bytov je stále dostupná aj na 100-percentné financovanie bankami. Je však veľmi otázne, či tento cenový boom najmä pri starších bytovkách naozaj korešponduje s ich reálnou hodnotou,“ potvrdila majiteľka bratislavskej realitnej kancelárie RE/MAX Diamond Zuzana Mičová.

Analytici Úseku pre menu, štatistiku a výskum spadajúceho pod Národnú banku Slovenska, vo svojej najnovšej správe konštatujú, že priemerná cena bývania sa medziročne zvýšila o 4,8 percenta. Prispel k tomu práve rast cien bytov o 8,2 percenta. Priemerná cena nehnuteľností sa podľa NBS zvýšila v druhom štvrťroku na hodnotu 1279 eur/m2. Stále je však zhruba o 17 percent nižšia ako v roku 2008, z čoho vyplýva, že od možného prasknutia realitnej bubliny je slovenský trh s nehnuteľnosťami stále ďaleko.

„Ceny narástli za minulý rok podľa jednotlivých lokalít a typov nehnuteľností v rozpätí od troch do 15 percent, v ojedinelých prípadoch aj o 20 percent. Nárasty nad sedem percent sú umelo vyvolané,“ pokračovala majiteľka realitnej kancelárie Bond Reality Daniela Danihel Rážová.

Za rastúcou cenou treba hľadať najmä vysoký dopyt zo strany kúpychtivých klientov. Len za posledné tri mesiace tohto roka sa v Bratislave predalo 1¤400 nových bytov, čo je v porovnaní s prvým kvartálom nárast o viac ako 16 percent. Vyplýva to z analýzy realitnej kancelárie Lexxus. Developeri súčasne rozmrazujú odložené projekty a predávajú ich za cenu ako pred krízou.

Kým v hlavnom meste rastú príjmy ľudí a s nimi aj apetít kupovať byty, v nitrianskom regióne otriasol realitným trhom príchod britskej automobilky Jaguar Land Rover. Nový zamestnávateľ sľubuje do roku 2018 takmer 3 000 pracovných miest a priemernú mzdu 1 225 eur. Obrátenou stranou mince je raketový rast cien nehnuteľností, ktoré od ohlásenia megainvestície katapultovali priemerne aj o 20 percent. Zatiaľ čo za dvojizbový byt v meste pod Zoborom by kupujúci ešte vlani zaplatil v priemere 62-tisíc eur, momentálne by preplatil o 13-tisíc eur viac.

Medziročne sa podľa NBS ceny bytov zvýšili najviac v Žilinskom kraji, kde sa štvorcový meter predáva priemerne za 819 eur. V porovnaní s minulým rokom je to rozdiel 50 eur. V Trnavskom kraji stojí štvorcový meter plochy 860 eur, v Trenčianskom 642 eur a v Banskobystrickom 734 eur. Oproti vlaňajšku sa prepadli ceny v Košickom kraji, kde cena za štvorcový meter klesla z 951 na 922 eur. Naopak, v Prešovskom kraji sa cena zvýšila z pôvodných 738 na 760.

„Rast cien nehnuteľností súvisí s neutíchajúcim dopytom po bývaní, je dôsledkom rastu príjmov obyvateľstva, ako aj vyššej dostupnosti úverov. Tieto faktory hovorili v prospech rastu cien nehnuteľností už vlani, napokon však rast cien dosiahol len jedno percento. Tento rok to však vyzerá, že priemerný rast cien nehnuteľností na Slovensku dosiahne okolo päť percent,“ dodala hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Byty zdraželi viac, ako tvrdí NBS

NBS vychádza pri výpočtoch priemerných cien z údajov, ktoré má k dispozícii Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Výstupné zostavy o cenách bytov a rodinných domov, získané od NARKS, sa realizujú z inzertných záznamov. Štatistický úrad SR , od ktorého údaje preberá aj Eurostat, vychádza v podstate z rovnakých dát ako NBS. Ale počíta priemernú cenu podľa vlastných metodických postupov. Pre odlišnú metodiku tak podľa NBS vzrástli vlani ceny bytov na Slovensku medziročne o jedno percento. Podľa údajov Eurostatu bol však vlani medziročný rozdiel v cenách bytov väčší, a to až 5,4 percenta.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #realitný trh #NBS #ceny nehnuteľností #zdraženie