Viaceré slovenské firmy odišli z daňových rajov

Počet slovenských firiem v daňových rajoch za druhý štvrťrok 2016 klesol. Podľa najnovšej analýzy konzultačnej a poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko opustilo daňovo zvýhodnené destinácie 118 spoločností. V súčasnosti sa v daňových rajoch nachádza 4 601 firiem.

03.08.2016 13:35
debata (2)

„Na jednej strane môže ísť o dopady kauzy Panama papers, sprístupňovanie informácií medzi jednotlivými štátmi či tlak Európskej únie a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj,“ uviedol business development consultant spoločnosti Bisnode Slovensko Milan Seliak.

Cyprus, ktorý bol v minulosti považovaný za jeden z najatraktív­nejších štátov pre daňových poplatníkov, zaznamenáva odliv slovenských firiem šiesty mesiac po sebe. Od začiatku roka sa ich počet znížil o 45. Podľa Seliaka banková kríza na ostrovnom štáte spred troch rokov ovplyvnila dôveru firiem. Napriek poklesu je pre slovenských biznismenov stále tretím najobľúbenejším daňovým rajom. Výrazne padli aj Spojené štáty americké a Seychely, z oboch odišlo 25 firiem. Maltu opustilo 23 slovenských spoločností. Odliv zaznamenáva aj Panama s počtom 12 firiem, ktorá sa spája s kauzou s únikom miliónov dokumentov z právnickej spoločnosti Mossack Fonseca.

Podľa spoločnosti Bisnode Slovensko sa odídené firmy budú zameriavať na nové krajiny či štruktúry, aby si zabezpečili podobné alebo ešte výhodnejšie podmienky ako mali doteraz. „Zaujímavé začínajú byť Spojené arabské emiráty. Emiráty dokážu zabezpečiť absolútnu anonymitu vlastníctva a podnikatelia tam nemusia platiť žiadne miestne dane,“ povedal Seliak.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #firmy #dane