Britská centrálna banka zrejme zníži úrokové sadzby

Britská centrálna banka v piatok pravdepodobne podnikne nové opatrenia na podporu domácej ekonomiky, aby kompenzovala negatívne dopady referenda o odchode krajiny z Európskej únie.

04.08.2016 08:30
debata (2)

Analytici predpokladajú, že Bank of England pprvýkrát od roku 2009 prikročí k zníženiu základnej úrokovej sadzby. Podľa niektorých by dokonca mohla obnoviť nákupy dlhopisov.

Banka takisto predstaví aktualizované prognózy pre hospodársky rast a infláciu. Briti sa pre odchod svojej krajiny z EÚ vyslovili v júni. Ekonomické prieskumy odvtedy signalizujú výrazné spomalenie hospodárskej aktivity. Niektoré indikátory dokonca naznačujú, že britská ekonomika klesá najprudším tempom od roku 2009.

Podľa agentúry Reuters je isté, že banka odhady hospodárskeho rastu zhorší. Hlavnou otázkou tak je, či predpovie hospodársku recesiu.

Základná úroková sadzba v Británii sa teraz nachádza na rekordnom minime 0,5 percenta. Väčšina analytikov oslovených agentúrou Reuters očakáva, že banka v piatok zníži základný úrok minimálne o štvrť percentuálneho bodu na 0,25 percenta. Takmer polovica predpokladá, že banka tiež obnoví nákupy dlhopisov, ktoré pozastavila koncom roka 2012.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit