Olympiáda je predražený špás

V roku 2009, keď Rio de Janeiro získalo práva usporiadať tohtoročné olympijské hry, bola brazílska ekonomika na výslní. Hospodárstvo rástlo takmer dvojciferným tempom a pomohla aj štátna pomoc na prekonanie globálnej finančnej krízy.

06.08.2016 07:00
rio, olympiáda, futbal, štadión Foto:
Olympijský štadión v Riu zíval počas úvodného zápasu ženského futbalového turnaja prázdnotou.
debata (35)

Slnko svieti na Rio aj teraz, no už nie na jeho ekonomiku. Brazília je v najhoršej recesii od 30. rokov minulého storočia. Chýbajú peniaze na financovanie základných verejných služieb a k tomu sa pridala aj vlečúca sa politická nestabilita ohľadom prezidentského pos­tu.

Nápad organizovať v tejto situácii síce nasledovanejšiu, no i najdrahšiu športovú udalosť na svete, sa preto Brazílčanom nepozdáva čoraz viac. Podľa prieskumu spoločnosti Ibope je 60 percent ľudí presvedčených, že olympiáda bude pre krajinu viac príťažou ako prínosom. Na to, že olympijské hry sú extrémne drahé a vždy nakoniec výrazne predražené, upozorňuje aj štúdia Oxfordskej univerzity. Ekonómovia sa v nej pozreli na finančnú stránku organizovania olympiád od roku 1960 – teda na 15 letných a 15 zimných hier. Podľa ich zistení je hosťovanie hier najnákladnejší a najrizikovejší megaprojekt, aký si štát či mesto môžu zobrať na plecia. Ani jedna z tridsiatich olympiád sa nezmestila do pôvodného rozpočtu. Priemerne bol rozpočet nakoniec prekročený až o 156 percent.

Rozpočet je jedna vec, ďalšie využitie športovísk či olympijskej dediny zase druhá. Dobrým príkladom je Barcelona, kde sú takmer všetky športoviská využívané dodnes najmä vďaka tomu, že boli vystavané v súvislosti s reálnymi potrebami mesta a koncepciou jeho rozvoja. Atény sú pravý opak. Korupcia a neefektívne vynakladanie prostriedkov nafúkli konečný rozpočet a v súčasnosti športoviská chátrajú a celá akcia prispela k pádu Grécka do hlbokej hospodárskej recesie. Soči bola najdrahšia zimná olympiáda v histórii. Spolu s výstavbou infraštruktúry vyšla na astronomických 45,5 miliardy eur, z toho sa osem miliárd použilo na výstavbu 30-kilometrovej železničnej trate. Tá je v súčasnosti takmer nevyužívaná.

Rozpočet? Tri až jedenásť miliárd eur

Ako je však na tom Rio? Starosta Eduardo Paes pre Reuters uviedol, že náklady na olympiádu dosahujú v prepočte 3,7 miliardy eur, teda sú o 35 percent nižšie, ako sa plánovalo. Organizačný výbor Rio 2016 tvrdí, že vedie „vyrovnaný rozpočet“ a ak si to situácia vyžaduje, prijíma potrebné škrty. Preto neočakáva, že by došlo výraznejšiemu prekročeniu plánu. Výbor poukazuje aj na to, že okolo 60 percent výdavkov pokrývajú súkromné firmy. Vzhľadom na to, že Rio de Janeiro má 12 miliónov obyvateľov, je pravdepodobné, že športoviská ostanú využité aj po olympiáde.

„Získali sme práva organizovať olympiádu v čase, keď na tom bola Brazília najlepšie za posledných 50 rokov, a uskutoční sa v najkompliko­vanejšom období za posledných 50 rokov,“ citoval denník Financial Times Rodriga Tostesa, prevádzkového riaditeľa organizačného výboru Rio 2016. „Nikdy sme sa však nevzdali a pripravili sme fantastické hry pre všetkých.“ Ako hry dopadnú po finančnej stránke, bude jasné až po mesiacoch. Už teraz sa však objavujú hlasy, že skutočné náklady dosiahnu takmer 11 miliárd eur. Medzinárodný olympijský výbor to však označil za pokus o vytvorenie negatívnej publicity.

Futbal pritiahol milión turistov

Brazílska ekonomika by mohla sčasti pookriať vďaka olympijským priaznivcom, pre ktorých je udalosť v Riu viac ako len obyčajným športovým zážitkom. Krajinu, ktorá má skúsenosti s organizovaním svetového futbalového šampionátu, navštívilo v čase konania majstrovstiev v júni 2014 celkovo 1,08 milióna zahraničných turistov. Podľa informácií Brazílskeho turistického inštitútu to bolo až trikrát viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2013.

Rekordné čísla si preto od olympiády sľubuje latinskoamerická krajina aj počas tohto leta. Z údajov Brazílskej asociácie hotelov pre Rio de Janeiro vyplýva, že k minulému týždňu bolo rezervovaných takmer 93 percent ubytovacích kapacít v centre mesta. Vysoký dopyt je najmä po ubytovaní v štvrti Barra da Tijuca, dočasnom domove olympijskej dediny. Od roku 2009, keď krajina dostala ponuku na organizovanie olympiády, hotely zdvojnásobili počet izieb na 56-tisíc. Píše o tom americký denník The Wall Street Journal.

Pred tohtoročnou olympiádou sa zvýšil aj predaj leteniek. V tejto chvíli sú letenky do Ria za najvýhodnejšie ceny vypredané a kúpiť sa dajú len za plnú sumu, čo je asi 1 000 eur za spiatočný let. „Najoptimálnejší predstih na nákup leteniek sú približne tri mesiace pred odletom. Ceny sa vtedy pohybovali okolo 550 eur,“ dodala Věra Janičinová zo spoločnosti Student Agency.

„Za posledných 12 mesiacov evidujeme zvýšený záujem o destináciu Rio de Janeiro, čo sa odrazilo aj na celkovom predaji individuálnych leteniek. Ľudí od cestovania neodradila ani vyššia cena letenky, ani vírus Zika,“ pokračoval Patrik Vaš zo spoločnosti Pelikan.sk. Atmosféru pod olympijskými kruhmi si môžu Slováci vychutnať aj prostredníctvom zájazdu. Obyčajne však ide o ponuku šitú na mieru a v stálej ponuke cestoviek ich klienti nenájdu. Ceny takýchto pobytov sa začínajú na sume 1 500 eur. Len na porovnanie, na nedávne futbalové majstrovstvá vo Francúzsku organizovali cestovky zájazdy od 540 eur.

Otázky a odpovede

Je Rio na olympiádu pripravené?

Športoviská i infraštruktúra sa dokončili neraz so sklzom, ale všetko najnutnejšie sa stihlo. Viacerí športovci majú výhrady k sparťanským podmienkam v olympijskej dedine. Austrálčania dokonca zvažovali náhradné ubytovanie. Týždeň pred otvorením hier sa v zlom počasí zrútila časť hlavného móla jachtárskych súťaží, podľa organizátorov však do pondelka, keď jachtári začnú pretekať, bude všetko v poriadku. Problémy hrozia v doprave. Od začiatku tohto týždňa mali v Riu začať fungovať pruhy vyhradené pre prepravu účastníkov hier v dĺžke 120 kilometrov. Dovčera však stihli nainštalovať len asi pätinu potrebných orientačných značiek a tabúľ. Aby doprava v Riu úplne neskolabovala, radnica vyhlásila na včera a nadnes mimoriadne dni pracovného voľna.

Brazília zažíva najhlbšiu recesiu za posledných osemdesiat rokov. Ako sa to prejaví na olympiáde?

Keď pred siedmimi rokmi vybrali Brazíliu za hostiteľku hier, jej ekonomika spoľahlivo rástla. Po dramatickom zvrate organizátori museli prijať úsporné opatrenia. Za posledný polrok skresali pôvodne plánované prevádzkové náklady vo výške 1,85 miliardy dolárov až o pol miliardy. V porovnaní s pôvodnými plánmi najviac ušetria na otváracom a záverečnom ceremoniáli. Skromnejšie je vybavenie olympijskej dediny, zoškrtali sa výdavky na služby vrátanie stravovania účastníkov i na vozový park. Počet dobrovoľníkov sa zredukoval zo 70-tisíc na 50-tisíc.

Šetrí sa aj na bezpečnosti?

Organizátori tvrdia, že nie. Vzhľadom na teroristické útoky, ktoré v posledných týždňoch otriasli rôznymi časťami sveta, sa bezpečnostné opatrenia oproti futbalovému šampionátu spred dvoch rokov ešte sprísnili. Policajti a vojaci hliadkujú pred športoviskami, olympijskou dedinou i v kľúčových zónach mesta, ako sú letiská, stanice, veľké obchodné centrá či turisticky atraktívne lokality. Vstupné kontroly na športoviská budú pod dohľadom armády, keďže sa ukázalo, že pôvodne zmluvne dohodnuté súkromné bezpečnostné služby nemajú dostatočný počet ľudí na tento účel. Celkovo bude počas hier v pohotovosti vyše 90-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek. Tajné služby zatiaľ nemajú nijaké indície, že by teroristi v Riu plánovali teroristický útok. Miestne médiá však informovali, že v Brazílii pred začiatkom hier zatkli 12 islamistických radikálov. Výzvou je aj vysoká úroveň bežnej kriminality, pre ktorú polícia posilnila svoju prítomnosť v tradične najmenej bezpečných štvrtiach mesta.

Aké nebezpečenstvo pre olympiádu predstavuje vírus Zika?

Minimálne, ubezpečujú organizátori. Športovcov i návštevníkov hier majú upokojiť moskytiéry a repelenty, ktoré nachádzajú ako súčasť výbavy izieb. Rozhodujúcim faktorom však je, že na južnej pologuli momentálne vládne zimné obdobie, ktoré nepraje komárom prenášajúcim ziku. Riziko, že niekto z návštevníkov hier sa týmto vírusom nakazí, sa blíži nule, tvrdí vedecká štúdia zverejnená tento týždeň. Podľa nej z pol milióna ľudí, ktorých príchod do Ria sa očakáva počas olympiády, ochorenie môže postihnúť nanajvýš 0,00006 percenta.

Hrozia iné zdravotné riziká?

Problémy sú so znečisteným životným prostredím. Voda v zátoke, v ktorej budú súťažiť jachtári, veslári či vytrvalostní plavci, obsahuje vinou kontaminácie z kanalizácie množstvo nebezpečných baktérií a vírusov vrátane takých, čo sú odolné voči antibiotikám. Kontaminovaný je v niektorých oblastiach aj piesok na plážach. Znečistenie vzduchu v Riu, výrazne vyššie, ako priznávajú úrady, však podľa najnovšej štúdie predstavuje ešte väčšie zdravotné riziko ako často diskutované znečistenie vody v zátoke Guanabara. „Nie ste povinní piť vodu z Guanabara Bay, ale musíte dýchať vzduch v Riu,“ poznamenal pre agentúru Reuters spoluautor štúdie Paulo Saldiva, expert spolupracujúci s WHO.

Aký je postoj Brazílčanov k olympiáde?

Podľa prieskumu agentúry Ibope až 60 percent Brazílčanov si myslí, že hry prinesú krajine viac škôd ako úžitku a sľubom politikov o olympijskej konjunktúre neveria. Štát Rio de Janeiro, ktorý nesie na svojich bedrách štvrtinu nákladov na olympijské hry, vyhlásil v júni fiškálny stav ohrozenia a na pokrytie bezpečnosti počas hier musel použiť peniaze z federálnych fondov určených pre dôchodcov a úradníkov.

Brazíliu zasiahla hlboká politická kríza. Postrehnú návštevníci hier jej stopy?

Viditeľné budú už na otváracom ceremoniáli. Olympiádu neotvorí zvolená hlava štátu Dilma Rousseffová, ktorá počas hier bude pre obvinenie z nezákonného zaobchádzania so štátnym rozpočtom čeliť odvolávaniu a dovtedy je dočasne zbavená výkonu funkcie. Zastúpi ju viceprezident Michel Temer. Urazená Rousseffová na Maracanu ani nepríde, lebo Temer jej ponúkol miesto iba v zadných radoch čestnej tribúny. Mimochodom, na nej bude oveľa menšia tlačenica ako na predchádzajúcej olympiáde. Kým do Londýna prišlo približne sto hláv štátov a šéfov vlád, v Riu účasť potvrdilo iba 28. Budú medzi nimi prezidenti Slovenska, Francúzska, Nemecka, Česka. Chýbať bude napríklad šéf Kremľa, ktorý aj takto protestuje proti vyradeniu vyše stovky ruských športovcov z účasti na olympiáde pre dopingový škandál Moskvy.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Rio de Janeiro #Rio 2016