Lacná ropa pripravila v USA o prácu 200-tisíc ľudí

Lacná ropa spustila v Spojených štátoch masívnu vlnu prepúšťania, ktorá sa možno ešte nekončí. Od polovice roku 2014, keď ceny začali prudko klesať, museli firmy z odvetvia pre nízke ceny suroviny zrušiť približne 195 000 pracovných miest. Vyplýva to zo správy konzultačnej spoločnosti Challenger, Gray & Christmas.

06.08.2016 09:22
debata (70)

Takáto vysoká strata pracovných miest je veľmi bolestivá, pretože tieto miesta sú zvyčajne veľmi dobre platené. Priemerný plat v ropnom a plynárenskom odvetví je o 84 percent vyšší, než je národný priemer, uvádza investičná banka Goldman Sachs. Prepúšťanie v tomto odvetví navyše prišlo v čase, keď mnoho iných odvetví americkej ekonomiky pracovné miesta vytváralo.

Len od začiatku tohto roka energetické firmy zrušili približne 95 000 pracovných miest. Väčšina ich zanikla začiatkom roka, keď ceny ropy klesli na trinásťročné minimum okolo 26 dolárov za barel. Challenger uviedol, že energetický sektor obnovil prepúšťanie v júli, keď počet prepustených vzrástol o 796 percent na 17 725.

Prepúšťať nemuselo pritom len niekoľko málo ropných firiem. Masívne prepúšťanie oznámili rôzne podniky v sektore, od diverzifikovaných ropných spoločností, ako je napríklad Chevron, až po firmy poskytujúce servis a ďalšie služby ťažiarom, čo je napríklad Schlumberger a Baker Hughes. Spoločnosť Halliburton zrušila viac ako 30 000 pracovných miest, vrátane 5000 v druhom štvrťroku.

„Toto odvetvie je zasiahnuté viac, než čo sme zažili za tých 15 rokov, čo sa v tejto oblasti pohybujeme. Oveľa viac, ako pri poklese v roku 2008,“ povedal serveru CNNMoney prezident spoločnosti CSI Recruiting Jeff Bush. Jeho podnik sa zameriava práve na nábor zamestnancov pre podniky z odvetví ťažby ropy a plynu.

Okrem ropného sektora sú tu ešte ďalšie tisícky prepustených z neenergetických firiem, ktoré poskytujú zariadenia pre ťažbu ropy. Sú to firmy ako je Caterpillar alebo Joy Global.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA