Meď na Mochovce zmizla zo skladu

Medený materiál, ktorý mal byť použitý pri dostavbe atómovej elektrárne v Mochovciach, si niekto "privlastnil". Denníku Pravda to povedal zdroj z prostredia Mochoviec, ktorý si neželal byť menovaný.

07.08.2016 15:00
debata (33)

Rovnako tvrdil, že z elektrárne zmizol bager a z toho môžu vyplývať otázniky ohľadom bezpečnosti. Slovenské elektrárne potvrdili vyšetrovanie straty medených lán. Zmiznutie bagra či pochybnosti ohľadom bezpečnosti však popierajú. Naopak, po teroristických útokoch v Európe sa ochrana Mochoviec vraj zvýšila.

„Informácia o krádeži bagra a obrovských medených kotúčov v Mochovciach nie je pravdivá. V polovici júla však polícia vyšetrovala zmiznutie jedného kusa pásovej ocele, dvoch medených lán a LED svietidla dodávateľa zo spoločného skladu, ktorý je prístupný pre všetkých dodávateľov a nenachádza sa na stavenisku tretieho bloku mochovskej elektrárne,“ vyjadrila sa hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD SR) sleduje priestor priamo v areáli Mochoviec. „ÚJD SR uvádzané skutočnosti overil a môže potvrdiť, že v lokalite Mochovce nedošlo k žiadnej krádeži bagra a medených kotúčov,“ pokračovala hovorkyňa úradu Zuzana Hosťovecká.

K odcudzeniu medi malo dôjsť vo vonkajšom areáli pred vstupnou bránou. Informáciu si Pravda overila aj na Obvodnom oddelení Policajného zboru v obci Kalná nad Hronom (okres Levice), pod ktoré patria Mochovce. Muži zákona pokračujú vo vyšetrovaní, zatiaľ však bez výsledku. V sklade na rozdiel od samotného staveniska platia menej prísne bezpečnostné pravidlá. Pred vstupom do elektrární sú ľudia a batožina skenovaní a kontrolu musia absolvovať aj prichádzajúce a odchádzajúce vozidlá. Na druhej strane aj pozemky tesne za plotom Mochoviec patria elektrárňam a tie ich v záujme bezpečnosti musia monitorovať.

„Fyzická ochrana je vykonávaná v súlade s atómovým zákonom. Po teroristických útokoch v Paríži a Bruseli boli prijaté viaceré opatrenia na zvýšenie úrovne fyzickej ochrany, ako aj kontroly vnesenia nepovolených predmetov do jadrového zariadenia. Výkon fyzickej ochrany, ako aj dodržiavanie prijatých opatrení kontrolujú inšpektori ÚJD SR,“ dodala Hosťovecká.

Okrem krádeží musia elektrárne riešiť aj ďalšie problémy. Pri nedávnej razii v Mochovciach policajti zhabali účtovníctvo, ktoré sa má týkať dodávateľov z tretieho a štvrtého bloku elektrární. Orgány činné v trestnom konaní sa o Slovenské elektrárne zaujímali aj v októbri 2015. Vtedy urobili záťah vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo, aby zaistili dokumenty z obdobia privatizácie.

Slovenské elektrárne majú súčasne za sebou dôležité zmeny vo vlastníckej štruktúre. Koncom júla uzavrel český Energetický a průmyslový holding (EPH) prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti EP Slovakia prvú fázu vstupu do elektrární a stal sa tak vlastníkom 33-percentného podielu v elektrárňach. Základná cena transakcie bola stanovená na 375 miliónov eur s tým, že 150 miliónov bolo zaplatených v rámci prvej fázy predaja. Konečná cena však podlieha mechanizmu úprav a odvíja sa nielen od výšky nákladov na dokončenie Mochoviec, ale aj cien elektrickej energie.

V druhej fáze predaja má zároveň štát predkupné právo na 17 percent akcií, ale nemá zaručené podmienky, za akých by akcie kúpil. Súčasná aj budúca pozícia štátu v elektrárňach tak môže byť slabá. Štát vlastní v elektrárňach prostredníctvom ministerstva hospodárstva 34-percentný podiel.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce